latinica  ћирилица
07/08/2024 |  11:29 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Коперников изгубљени компас пронађен послије 500 година у замку у Пољској (ФОТО)

Сматра се да је инструмент откривен у замку у Пољској припадао астроному Николи Копернику који је сматрао да планете круже око Сунца. Компас је пронађен на територији замка Фромборк из 14. вијека гдје је астроном направио већину својих важних открића.
Никола Коперник (фото: EPA/Robert Gorecki POLAND OUT - илустрација) -
Никола Коперник (фото: EPA/Robert Gorecki POLAND OUT - илустрација)

Компас стар 500 година за који се сматра да је припадао астроному Николи Копернику пронађен је у замку у Пољској.

Компас, направљен од легуре бакра, пронашли су археолози аматери, који су помоћу радара који продире у земљу прочешљали тло замка Фромборк из 14. вијека на сјеверу земље.

Ту је астроном направио већину својих важних небеских открића и усавршио своју хелиоцентричну теорију да је Сунце у центру универзума, а не Земља.

Компас, који је чувен јер се налази на слици Јана Матејка "Конзервације код Бога", пронађен је у просторији закопаној испод вртова замка.

Слика Јана Матејка "Конзервације код Бога" (Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Фотографију пронађеног компаса објавила је на друштвеним мрежама група Treasure Mission уз текст: "У башти, гдје је Никола Коперник водио своја астрономска посматрања, пронашли смо компас који датира из раног 16. вијека".

- Ово невјероватно откриће не само да нас враћа у прошлост у период када је Коперник направио своја револуционарна открића, већ и отвара нове могућности за разумијевање његових метода рада. Захваљујући сарадњи са археолозима, сазнали смо да је овај компас могао да се користи за прецизна мјерења, која су била кључна у астрономским истраживањима - објавила је група, а преноси британски Дејли мејл.

Никола Коперник је рођен у Торуну у Пољској, која је тада био дио Краљевине Пруске, и најпознатији је по развоју хелиоцентричне теорије кретања планета.

Он је тврдио да је Сунце фиксна тачка око које орбитирају све друге планете.

Његово ремек-дјелоDe Revolutionibus Orbium Coelestium (О окретима небеских сфера) штампано је тек 1543. године, након његове смрти.

Тек много година касније, 1616. године, католичка црква је забранила књигу због супротстављања црквеној доктрини.

Према легенди, Коперник је користио тајни тунел из своје приватне резиденције да би приступио градској катедрали.

Тамо су археолози аматери открили компас.