latinica  ћирилица
03/08/2024 |  16:28 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Претјерано излагање сунцу повећава ризик од појаве меланома (ВИДЕО)

Претјерано излагање сунцу повећава ризик од појаве меланома, посебно ових дана када смо поново суочени с ависоким температурама. На основу посљедњих истраживања, у Српској је код сваког четвртог пацијента који се одазвао на преглед, установљена сумња на меланом. Љекари савјетују коришћење крема са јаким заштитиним фактором и боравак у хладу.
Преглед меланома - Фото: РТРС
Преглед меланомаФото: РТРС

Пут од младежа до меланома је кратак и врло опасан. То најбоље зна Милан Средојевић, којем су дерматолози прије пет година дијагностиковали меланом. Након тога, његов живот и свакодневне навике потпуно су се промијениле. Средојевић зато апелује на све грађане да контролишу младеже и редовно одлазе на превентивне прегледе.

- Ја сам пратио своје младеже. Пратио сам их из разлога зато што сам имао у породици сучај да је да ми је мајчина сестра умрла од меланома у 32. години. Тако да сам ја ишао и скидао одређене младеже, нарочито оне који су ми сметали. Послије једног љетовања, један младеж је почео интензивно да расте о до новембра 2019. почео је да крвари. Када добијете дијагнозу меланома у великом сте проблему - прича Средојевић.

Главни узрок појаве карцинома коже је претјерано излагање сунцу. Зато је важно заштитити кожу од штетног УВ зрачења. Осим тога, пацијенти који су раније обољели од меланома имају већи ризик да га поново добију.

- У нарочито екстремним врућинама савјетује се боравак у хладу. На мору, базену и отвореном користити креме са јаким заштитиним фактором и док се купамо и када изађемо уз воде, и не излагати се активном зрачењу сунца - каже дерматовенеролог Алма Ковачевић-Туцек.

Посљедњи резултати истражива које је спровела "Еуромеланом кампања" у Српској су забрињавајући. Од 900 прегледаних пацијената, већином жена, код чак 25 одсто утврђена је сумња на меланом.

Младежи који мијељају облик, боју или величину, могу бити малигни, па их треба прегледати, савјетују дерматолози. Истичу да су, ако пацијент уочи промјене на кожи и на вриејме закаже превентивни преглед, шансе за изљечење много веће.