latinica  ћирилица
03/08/2024 |  15:14 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Хуманост награђена љубављу - промоција хранитељства у Зворнику (ВИДЕО)

Малo брачних парови одлучи се да буду хранитељи и да прихвате дијете у свој дом. Сњежана и Бранимир Терзић из зворничког насеља Брањево нису се двоумили. Топлину породице пружили су малом Милану, беби којој је сада, због узраста, потребна свакодневна и цјелодневна пажња.
Брачни пар Терзић - Фото: РТРС
Брачни пар ТерзићФото: РТРС

Породица Терзић тек однедавно је укључена у хранитељство, а на прилику да им буде повјерено дијете чекали су скоро три године. Овај брачни пар раније је био заинтересован и за усвајање дјетета и сложно кажу да су жељели да своју заједницу обогате новим чланом породице.

Изненађење је било када су их позвали из Центра за социјални рад и питали да ли би могу да прихвате на хранитељско старање тек рођену, бебу.

Хранитељство је посебан вид социјаног збрињавања дјеце која су привремено остала без родитељског старања и за разлику од усвојења оно може да престане уколико престану разлози због којих је дијете било незбринуто.

Хранитељство је на нашим просторима заживјело тек у новије доба, па социјалне службе још покушавају да анимирају породице које би могле да дјеци привремено пруже дом.

У Зворнику је сада осам малољетника смјештено у хранитељске породице међу којима је и двоје мале дјеце који на овај начин добијају топлину породичног дома, љубав и пажњу, за коју су из било ког разлога били ускраћени у својој биолошкој породици.