latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Интензивнија Сарадња са Србијом у области демографије и заштити од насиља у породици

Министарка породице, омладине и спорта Селма Чабрић рекла је да је демографија једно од приоритетних националних питања Републике Српске и Србије и да је планирано да се заједничким пројектима и интензивирањем сарадње начини искорак у овој области.
Селма Чабрић - Фото: Уступљена фотографија
Селма ЧабрићФото: Уступљена фотографија

Чабрићева је истакла да је један од првих договорених пројеката подршка локалним заједницама у области популационе политике и демографије.

- Иако се законима прописане мјере пронаталитетне политике реализују на нивоу цијеле Републике Српске, увијек смо истицали да је изузетно значајна улога локалних заједница јер оне могу да модификују мјере и прилагођавају их потребама својих грађана како би биле ефикасније и дале добре резултате. Ово ће бити прилика да кандидују своје пројекте и да добију подршку за њихову реализацију - додала је Чабрићева.

Она је појаснила да ће Влада Србије пружити финансијску подршку за реализацију овог пројекта, а Република Српске ће наставити да унапређује мјере популационе политике које се тренутно реализују, као и да ради на програму Демографске обнове.

Сарадња са Србијом биће интензивирана и у области заштите од насиља у породици и то је била тема о којој је разговарано са министром без портфеља задуженим за област родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена у Влади Србије Татјаном Мацура.

- Република Српске је била пионир у дефинисању насиља у породици као кривичног дјела чиме смо послали јасну институционалну поруку да имамо нулту стопу толернације према било ком облику насиља. Поносни смо на чињеницу да стручњаци наш Закон о заштити од насиља у породици оцјењују као један од најквалитетнијих у региону, али ћемо наставити да унапређујемо ову област и драгоцјена су нам и искуства Републике Србије у том смислу - истакла је Чабрићева за Срну.

Према њеним ријечима, Република Српска подигла је заштиту жртава насиља у породици на виши ниво и увела мјере, попут хитне мјере заштите и удаљавања насилника из породице, које би требало и превентивно да дјелују на насилнике, али важно је пратити ову област и правовремено унапређивати законске прописе како би се број случајева насиља у породици све на најмању могућу мјеру.

С обзиром на то да су у највећем броју случајева жртве насиља жене, Чабрићева је истакла да је изузетно значајно економско оснаживање жена и у том смислу ће сарадња са Србијом бити интензивирана.

- Жеља нам је да се упознамо са примјерима добре праксе које бисмо могли примијенити са крајњим циљем да се женама које су биле жртве насиља пружи могућност да наставе живот самосталне и економски независне - закључила је Чабрићева.