latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:10 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Раша тудеј Балкан: Амерички шпијунски авион лети око граница Србије и изнад БиХ

Извиђачки авион за прикупљање обавјештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис", који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, данас поново лети око граница Србије и изнад територије БиХ, објавила је Раша тудеј Балкан.
Амерички шпијунски авион (фото: flightradar24.com) -
Амерички шпијунски авион (фото: flightradar24.com)

На сајту "Флајтрадар" може се видјети да је летјелица полетјела у 7.30 часова из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану", одакле се запутила према сјеверозападу, гдје је ушла у мађарски ваздушни простор и летјела уз сјеверну границу Мађарске и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошла до БиХ, преноси Раша тудеј Балкан.

Након доласка у ваздушни простор БиХ, "артемис" је наставио да кружи на потезу Тузла-Сарајево-Мостар, одакле летјелица америчког ваздухопловства ради на прикупљању података о положајима јединица и ратне технике оружаних снага Србије, наводи се у тексту.

"Артемис" је опремљен специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала /ЕЛИНТ, електоник интелиџенс/ и радаром за бочно осматрање помоћу којег се могу пратити покретни циљеви на копну и мору.

У питању је авион који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са сједиштем у Вирџинији, којег ова компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија, конкретно за извиђање, осматрање и праћење активности оружаних снага Србије.

Раша тудеј Балкан је посљедњи пут лет овог авиона забиљежио прије само осам дана, односно 22. јула.

У тексту се наводи да је познато да америчка војска од почетка ове године редовно користи ову летјелицу за осматрање Војске Србије, те да се претпоставља да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње "ФК-3" и недавно представљени "ХКу-17", који се налазе у оперативној употребни српских снага.