latinica  ћирилица
27/07/2024 |  21:52 | Аутор: Агенције

Орбан: Долази промјена каква није виђена 500 година

Мађарски премијер рекао је како је Европска унија несвјесна онога што се догађа и упозорио на нови, азијски оријентисани "свјетски поредак". Искористио је прилику да поново подржи кандидатуру Доналда Трампа за америчког предсједника, пише AP.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација)

- Европа је одустала од обране властитих интереса. Све што Европа данас ради је безусловно праћење продемократске спољне политике САД-а, чак и по цијену самоуништења - рекао је Орбан у Баиле Туснаду, већинском мађарском граду у централној Румунији.

Поручио је да долази промјена каква није виђена 500 година.

- Оно са чиме се суочавамо заправо је промјена свјетског поретка - додао је, наводећи Кину, Индију, Пакистан и Индонезију као "доминантне центре" свијета.

Такође је навео да Американци стоје иза експлозија које су 2022. оштетиле гасоводе Сјеверни ток изграђене за пренос плина из Русије у Њемачку, назвавши то "терористичким чином изведеним у очитој режији Американаца".

Кад је ријеч о Украјини, Орбан је бацио сумњу на могућност да постане чланица НАТО-а или ЕУ.

- Ми Европљани немамо новца за то. Украјина ће се вратити у положај тампон-државе - рекао је, додајући да ће међународна безбједносна гаранција "бити уграђена у споразум између САД-а и Русије".

Поручио је да Трампова кандидатура за реизбор има за циљ "повлачење америчког народа из постнационалистичке либералне државе у националну државу" и поновио низ тврдњи да је Трамп неправедно кажњен како би се спријечио његов повратак у Бијелу кућу.

- Зато га желе стрпати у затвор. Зато му желе одузети имовину. А ако то не успије, желе убити - рекао је Орбан, говорећи о покушају атентата на Трампа на скупу у Песилванији овог мјесеца.