latinica  ћирилица
27/07/2024 |  20:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Екстремни топлотни талас погодио Иран, темепратуре достигле и 49,7 степени

Најмање 225 Ирачана добило је топлотни удар након што је екстремни топлотни талас погодио Иран, са температурама које су достигле и 45 степени Целзијусових у поједним дијеловима земље, а у граду Делгану и 49,7 степени.
Врућине у Ирану (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Врућине у Ирану (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Топлотни талас приморао је иранске власти да данас скрате радно вријеме у разним објектима и наложе да све владине и комерцијалне институције буду затворене у недјељу након што је у болнице примљено више од 200 људи на лијечење због топлотног удара, пренио је Гардијан.

Иранска новинска агенција ИРНА јавила је да ће банке, канцеларије и јавне институције широм земље бити затворене у недјељу да би се заштитило здравље људи и уштедила електрична енергија.

Радиће само медицинске и хитне службе.

Новинска агенција Мехр јавила је да је 225 људи затражило медицинску помоћ због топлотног удара, а да су неки од њих примљени у болницу.

У главном граду Ирана, Техерану, забиљежена је температура од 42 степена, а у 10 иранских провинција температура је данас премашила 45 степени, док је у граду Делгану на југоистоку земље забиљежена рекордна температура од 49,7 степени.

Метеоролози су најавили пад температуре у понедјељак.