latinica  ћирилица
31/08/2024 |  14:01 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Сребреница: Сјећање на страдале припаднике 65. заштитног пука Главног штаба ВРС

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници данас је служен парастос за 53 погинула борца 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске и том приликом поручено да слогом и јединством и данас треба чувати оно што је у рату одбрањено.
Сребреница - Годишњица 65. бригаде - Фото: РТРС
Сребреница - Годишњица 65. бригадеФото: РТРС

Парастосу су присуствовали бивши припадници те јединице, а сада чланови истоименог удружења и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Остојић је честитао је члановима Удружења на слози и јединству које испољавају и данас, као и у току Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Оваква окупљања и дружења, те сјећање и одавање почасти погинулим саборцима су за сваку похвалу. Слога и јединство су у рату показали да се тиме може остварити зацртани циљ, одбранити огњишта и Република Српска - рекао је Остојић и поручио да слогом и јединством и данас треба чувати оно што је у рату одбрањено.

Припадник Удружења ветерана 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Љубиша Јовић из Власенице рекао је да је имао 18 година када је ступио у ову јединицу.

- Били смо млади, старјешине су нам биле као родитељи. Били смо на свим најтежим ратиштима широм Републике Српске. У овој јединици погинуо ми је брат Нешо на Крушеву код Олова у 23. години. Данас одајемо почаст и сјећамо се наших сабораца које не смијемо заборавити - истакао је Јовић.

Предсједник Удружења Зоран Бенак изјавио је да је 65. заштитни моторизовани пук Главног штаба ВРС формиран 12. маја 1992. године, као и Војска Српске, да је произашао из истоимене једнице ЈНА формиране 1990. године у Загребу као приштапска јединица.

- Ово је тек шесто наше окупљање након рата, а жеља нам је да то прерасте у традицију и да дружења и сјећања организујемо сваке године. Циљ окупљања је одавање почасти, служење парастоса погинулим саборцима и подсјећање на ратни пут и подвиге ове јединице, као и херојства појединаца - рекао је Бенак.