latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:35 ⇒ 22:59 | Аутор: РТРС

Срби из земаља региона сагласни - Слога кључна за опстанак (ВИДЕО)

"Јединство и снага воде до кључне ријечи, а то је Србија, отаџбина, домовина, заједничка кућа, речено је на Манифестацији "Јединство и снага – Србија" у Београду. Окупила је представнике Срба из земаља региона и 250 удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета. Сви су сагласни да нам је насушно потребно јединство јер су српску неслогу непријатељи вијековима користили против Срба.
Сабор у Београду - снага Србије - Фото: РТРС
Сабор у Београду - снага СрбијеФото: РТРС

Истакнуто је и да односима Републике Српске и Србије никада нису били бољи и конкретнији захваљујући предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу.

Република Српска има регистар својих људи у расејању и они представљају значајан потенцијал и могу допринијети развоју Српске.

Кроз јединство српског народа потребно је ојачати везе Србије и Српске са српском дијаспором у свим сегментима.

- Треба да чујемо шта они виде као препреку у нашим институцијама на локалу и републичком нивоу, и шта ми треба да измјенимо како би наш пословни амбијент додатно унаприједили, прије свега за људе који живе и раде у иностранству - рекао је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

У Аустрији је једна од најбројнијих српских дијаспора. Привредници из ове земље све више су заинтересовани за улагање у Српску и Србију.

- У септембру једна велика делегација привредника који су српског поријекла, ће посјетити Бањалуку. На тај начин настојимо не само да их приближимо економским токовима у Српској и Србији, већ да их укључимо у исте. Они су велике патриоте - навео је Младен Филиповић, шеф Представништва Српске у Аустрији.

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић каже да је Србији сада више него икад неопходно јединство и снага како би опстали не у материјалном, него суштинском, односно животном смислу.

Подсјетио је на све што се дешава на Косову и Метохији и на притиске са којима се суочава српски народ.

- Желимо да релаксирамо те наше односе и помогнемо Србима гдје год да живе, да не изгубе свој идентиет и своју везу са матицом. Ако буду нашли неки економски интерес, да сарађују и инвестирају у Србију, тим боље - казао је Вучевић.

Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије истиче да од свог народа тражи да буду истински Срби, и, како наводи, шта год радили да размишљају само о једној реченици - "да ли би моја Србија и да ли би мој народ био поносан данас на мене".

Заједно смо јаки само када смо јединствени и саборни, поручено је са скупа.

- Наша снага лежи у јединству. Заједно можемо изградити бољу будућност за Србију и све наше људе, без обзира на то гдје се налазе - истакао је Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором у Влади Србије.

Темељи расејања, односно дијаспоре су заправо црквене заједнице, јер се наш народ најчешће окупља око црквеног сабрања.

Српска православна црква духовна је вертикала која повезује српску матицу са дијаспором.

- Нека би Бог дао да заиста наша земља и све гдје је културни српски простор, докле се српски духовни простор простире, одише унутрашњом симфонијом, која долази из темељних вриједности око којих смо сабрани као народ - рекао је викарни епископ новобрдски Иларион.

Ова манифестација одржава се другу годину пред 15. септембар и Дан српског јединства.

Наставља политику окупљања и политику дијалога започету на Свесрпском сабору јер је важно чути глас Срба широм свијета.