latinica  ћирилица
27/07/2024 |  10:53 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

"Новости": Хелез прикривено ради на продаји оружја Украјини

Сарајево прикривено ради на успостављању војнотехничке сарадње са Украјином, упркос директној законској забрани испоруке наоружања и војне опреме произведене у БиХ у зоне сукоба, пишу "Вечерње новости".
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

Београдски лист, позивајући се на своје изворе, наводи да се све ово ради иза леђа Предсједништва БиХ, које је врховни командант Оружаних снага БиХ и надлежно је за спољну политику.

"Вечерње новости" тврде да кључну улогу у креирању прикривених аражмана са Кијевом има министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, по чијој се наредби организују путовања украјинских емисара у предузећа војно-индустријског комплекса у ФБиХ ради усаглашавања сарадње.

Извори листа открили су да је БиХ недавно посјетио представник кијевског режима Виктор Круглов, који је водио разговоре о успостављању сарадње са руководством предузећа "Гума цо" из Бугојна, које се, између осталог, бави и производњом упаљача за артиљеријске и минобацачке гранате.

- Он /Круглов/ је изразио интерес за сарадњу са компанијама "Унис претис" из Вогошће и "Бинас" из Бугојна - навели су извори "Новости".

Београдски лист подсјетио да је Хелез недавно рекао да БиХ на пет локација производи дронове самоубице и да је објавио снимак дронова, додајући да се за њих интересују Катар и једна земља бившег Совјетког савеза.

"Вечерње новости" указују да је Хелез у протекла два мјесеца посјетио све фабрике намјенске индустрије у ФБиХ и да је након тога боравио у сједишту НАТО-а, гдје је изјавио да се Русији не смије дозволити да преко западног Балкана продре у срце Европе.