latinica  ћирилица
26/07/2024 |  18:58 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У ФБиХ и даље оптужбе због блокаде Реформске агенде (ВИДЕО)

У Федерацији БиХ и данас све гори од оптужби на релацији владајуће "Тројке" и СДА због блокаде Реформске агенде и онемогућавања прве транше од 70 милиона евра из Плана развоја за Балкан.
Сарајево (Фото: EPA/MIKKO PIHAVAARA, илустрација) -
Сарајево (Фото: EPA/MIKKO PIHAVAARA, илустрација)

То, међутим, у америчкој Амбасади нису примијетили и за неуспјех агенде поново оптужује предсједника Републике Српске Милорада Додика, истина, уз смијешну констатују да због блокаде СДА није положила тест. У бројним реакцијама из Српске, Амбасаду САД и амбасадора Мајкла Марфија подсјећају да је документ припреман за европску, а не америчку администрацију и понављају да се званична политика Републике Српске заснива на слову Дејтона и Уставу БиХ.

Чињеница да Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није усвојио Нацрт реформске агенде, јер представници четири федерална кантона нису дали сагласност на предложени нацрт документа, службама у америчкој Амбасади и Марфију некако је промакла, али не и прилика да и да за одлуку кантоналних премијера из СДА оптуже предсједника Републике Српске, јер је одбио да прихватити двије од 100 тачака плана.

Суштински, Марфију је засметало то што преговарачи из Српске нису прихватили захтјев да се именују судије у Уставни суд БиХ, као и одбијање поштовања одлука тог крњег Уставног суда, међу којима су и оне о отимању имовине Српској.

Но, шта Амбасада САД има с тим као и са европским путем БиХ, ако су се партнери у власти о томе сагласили?

- Амбасада САД у континуитети износи неистине. Република Српска је, у складу са Уставом, механизмом координације врло активна била у испуњавању свих обавеза које се односе на Реформску агенду. То је један класичан спин с циљем да се Република Српска поново окарактерише као кривац. С друге стране, Марфи још једном показује да је креатор антисрпске политике у БиХ - истиче замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Тенденциозне и неосноване оптужбе Марфија реметилачки су фактор односа унутар БиХ, указују и парламентарци из Српске.

- Марфију смета што се Република Српска и њени представници залажу за поштовање слова, а не духа Дејтона. Све ово што ради је искључиво и само дио његовог личног интереса и његов циљ је да одузме нашу имовину како би се лично окористио - каже предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

И њен колега Милорад Којић каже да у америчкој Амбасади не коментаришу оно што не ваља у ФБиХ или све стављају на терет предсједника Републике Српске, али да народ у Српској то препознаје.

Али јасно је да типични прототипи Америке, свјетског полицајца, амбасадор Марфи и његова администрација не одустају од антисрпске реторике, чак и када Сарајево постало поприште политичких битки на релацији владајуће "Тројке" и СДА. Онемогућавање транше од 70 милиона евра потврдило је да је примат политике у Федерацији борба за власт, а не за интересе грађана.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да су грађани још једном жртве незнања, неписмености, дилетантизма и потпуног деградирања БиХ од стране СДА. Он је истакао да је рушење Плана реформи рушење БиХ, издаја грађана и ништа друго.

- Тешко је да злонамјерни мегафони СДА прихвате аргументе, али јавност то треба знати - истакао је Никшић.

Посланик Наше странка у Представничком дому ПС БиХ Сабина Ћудић каже да је Предсједништво СДА донијело стратешку одлуку да не подржава развојне пројекте и програме БиХ ни европски пут прије избора 2024.

- Из тог разлога су у стању зауставити пројекте у читавој БиХ, надајући се да ће блокада БиХ произвести бољи резултат - истиче она.

СДА се покушава извући оправдањем за неупућене, пребацујући одговорност на Савјет министара, а прећуткујући чињеницу да су захваљујући механизму координације блокирали европски напредак БиХ.

Није стручним службама СДА непознато да би се Нацрт реформске агенде из Брисела на усвајање вратио Савјету министара, а потом упутио и у параментарну процедуру. Баш зато се намеће питање да ли је или није СДА положила испит код Марфија или су благи укор зарадили зарад заједничког циља - централизације власти и укидања Републике Српске.