latinica  ћирилица
27/07/2024 |  10:42 ⇒ 10:47 | Аутор: Агенције

Пародија "Тајне вечере" на отварању Олимпијских игара: "Непоштовање према хришћанима" (ФОТО/ВИДЕО)

На церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу 2024. године, припаднице групе "Drag Race France" и плесача извела је изазовну пародију чувене "Тајне вечере", што је довело до жестоких критика на друштвеним мрежама.
Отварање Олимпијских игара (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Отварање Олимпијских игара (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Отварати догађај овако, замјењујући Исуса и његове ученике је апсурдно - огорчено је коментарисао Клинт Расел, водитељ " Liberty Lockdown" подкаста.

Расел је додао да свијет има 2,4 милијарде хришћана.

- Чини се да су Олимпијске игре жељеле да јасно поруче свима њима да нису добродошли - додаје Расел.

Током извођења, осамнаест извођача, међу којима су биле и три познате дрег краљице из "Drag Race France", заузеле су позе иза стола с прелијепим призором ријеке Сене и Ајфеловог торња у позадини.

Након тога, модели су изашли на сцену за импровизовани модни шоу, док су пародисти "Тајне вечере" плесали уз ивицу бине. Извођење се на крају претворило у плесни спектакл када је Ники Дол, водитељ "Drag Race France“, прошетао по сцени.

Када се појавио и "Велики Штрумф" на црвеном тепиху испред њих, многи су такође остали зачуђени.

Организатори Олимпијских игара су истакли да је извођење било интерпретација грчког бога Диониса како би се указало на "апсурдност насиља међу људима". Ипак, многи на друштвеним мрежама вјерују да је представа задирала у хришћанство, а чак су и француски политичари осудили ову пародију.

Илон Маск је такође критиковао представу говорећи да је то "изузетно непоштовање према хришћанима".

Поред тога, и коњ на којем је човјек огрнут олимпијском заставом који је виђен синоћ током цефремоније отварања Олимпијских игара такође се сматра изругивањем хришћанству.

Наиме, ријеч о коњу који асоцира на коња из књиге Откривења.

- И видјех, и гле, коњ блијед, и ономе што сјеђаше на њему бијеше име смрт, и пакао иђаше за њим; и њему се даде област на четвртом дијелу земље да убије мачем и глађу и смрћу и зверињем земаљским - наведено је у књизи Откровења, а коњ са човјеком који је био огрнут олимпијском заставом свакако подсјећа на овај цитат. На послијетку, олимпијска застава је окачена и наопако истакнута.

"Воук" популација је на друштвеним мрежама похвалила наступ као историјски, нарочито након што су три дрег краљице први пут носиле олимпијске бакље.