latinica  ћирилица
27/07/2024 |  07:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Жељезнички саобраћај у Француској и даље у прекиду, истрага о саботажи на пругама у току

Жељезнички саобраћај у Француској и даље је у прекиду након јучерашњег добро припремљеног и масивног напада на жељезничку мрежу, за који још нико није преузео одговорност, а истрага се наставља, јављају данас француски медији.
Француске жељезнице (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Француске жељезнице (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Мрежа брзих жељезница у Француској погођена је јуче координисаним ''злонамјерним радњама'', укључујући подметање пожара који су довели до поремећаја на великом броју најпрометнијих жељезничких линија у земљи.

Ситуација се побољшава, али саобраћај је и даље у прекиду на двије од три линије које иду ка Бретањи и југозападу, док је на линијама ка сјеверу 80 одсто саобраћаја у прекиду, а свуда се биљеже кашњења од једног до два сата, преноси Франс 24.

На брзој прузи на истоку земље жељезнички саобраћај се одвија нормално, показују подаци државне жељезнице СНЦФ. Како се наводи, сутра се очекују поремећаји на сјеверном краку жељезнице, док се на атлантском краку очекује побољшање.

Побољшање ситуације се очекује и данас, захваљујући мобилизацији неколико хиљада радника жељезнице, саопштено је из ове компаније.

На више локација на жељезничкој мрежи у ноћи између четвртка и петка пресјечени су и запаљени оптички каблови у близини пруга, који обезбјеђују трансмисију сигурносних информација машиновођама.

Француски премијер Габријел Атал изјавио је јуче да саботаже које су погодиле кључне дијелове француске жељезничке мреже уочи Олимпијских игара имају "јасан циљ - блокирање мреже брзих возова".

Он је рекао да су "вандали" стратешки напали главне руте са сјевера, истока и запада према Паризу, и то неколико сати прије церемоније отварања Олимпијаде.

Париско тужилаштво отворило је истрагу и цијели случај окарактерисало као "намјерну штету" нанесену жељезничкој инфраструктури и "фундаменталним националним интересима".

Узорци са више локација послати су у Национални истраживачки институт Жандармерије на хитну анализу.

Извор близак истрази изјавио је да је ријеч о добро припремљеној операцији коју је организовала “иста структура“.