latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:14 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Којић: Континуирана фрустрација америчке Амбасаде Додиком, Српском и Србима

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да америчка Амбасада САД у БиХ показује континуирану фрустрацију према предсједнику Репубике Српске Милораду Додику, Српској и српском народу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Све што није добро у Федерацији БиХ не коментаришу или покушавају да ставе као терет одговорности Додику, што је нетачно и неистинито - рекао је Којић Срни коментаришући саопштење Амбасаде САД поводом неусвајања реформске агенде за шта су оптужили предсједника Српске.

Он је истакао да то народ у Републици Српској јасно препознаје, те да је невјероватно да Амбасада оптужује Додика за нешто што нису урадила четири федерална кантона.

Којић је истакао да је испод сваког дипломатског нивоа лажно кривити Додика и руководства Српске за све оно што није добро у ФБиХ.

- Чињеница јесте да Додик срчано и јасно штити интересе Републике Српске, њене надлежности, а самим тим и опстанак српског народа на овим просторима - констатовао је Којић.

Према његовим ријечима, очигледно је да то фрустрирајуће дјелује на Амбасаду Сједињених Држава, односно амбасадор Мајкл Марфи је фрустриран имајући у виду његову личну агенду којом покушава да доведе у питање легитимитет Републике Српске у њеном уставном и дејтонском облику.

- С друге стране потпуно је нејасна улога америчке Амбасаде када је у питању кретање БиХ ка чланству у ЕУ и њено понашање као опозиционе политичке партије у Републици Српској, што се може сматрати једном врстом дипломатског скандала - закључио је Којић.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није у сриједу, 24. јула, усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА, чиме је доведено у питање добијање гранта од 70 милиона евра Европске комисије за БиХ.