latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:03 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Олимпијада почиње вечерас, од јутрос проблеми; Жељезнички саобраћај у Паризу блокиран, сумња се на саботажу (ВИДЕО)

Очи свијета вечерас ће бити уперене у Париз. Почињу 33. Љетне Олимпијске игре. Церемонији отварања присуствоваће хиљаде људи и чак 150 државника из цијелог свијета. Међу њима су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић. На дан отварања Париз се суочава са великим проблемима.
Олимпијада у Паризу (Фото: EPA/ALI HAIDER) -
Олимпијада у Паризу (Фото: EPA/ALI HAIDER)

У спортској организацији све је спремно за почетак 33. Олимпијских игара у Паризу. Више од десет хиљада спортиста из преко 200 земаља бориће се за најсјаније медаље, све до 11. августа. Први пут у историји Игара церемонија званичног отварања биће ван стадиона.

На ријеци Сени планиран је дефиле бродова са спортистима учесницима Игара, док ће их навијачи поздрављати са околних мостова. Очекује се око 200 хиљада гледалаца али у исто вријеме биће присутно исто толико и припадника полиције.

- Постоји безбједносни изазов и то је тако за све главне градове који организују Игре. Тако је и за ову церемонију отварања. Сви морамо да се потрудимо да Игре прођу у најбољем могућем реду. Много је труда уложено, али колико видим, све је спремно..Желим спористима пуно успијеха - изјавио је предсједник Француске Емануел Макрон.

Ипак, Париз се јутрос пробудио са великим проблемом. Грађане и туристе дочекао је колапс жељезничког саобраћаја, након координисане саботаже. Током ноћи избили су пожари на кључним инсталацијама, због чега је жељезнички саобраћај парализован.

- Ово је недопустиво. Вјероватно је ријеч о великој и добро координисаној саботажи. Још утврђујемо шта можемо да урадимо да не би угрозили квалитет доживљаја церемоније за спортисте и гледаоце. То је велики поса, али спремни смо за све сценарије. Тренутно радимо заједно са министром транспорта, да што прије нађемо рјешење - навела је министарка спорта Француске Амели Одеа Кастера.

Ово није једини проблем са којим се Париз суочава. Како би престоницу и Француску представили у најбољем свјетлу и побољшали сигурност посјетилаца Олимпијских игара, власти већ данима са улица уклањају бескућнике и мигранате.

- Француска влада, умјесто да размишља о онима који овде долазе, размишљају о онима који пролазе на друго мјесто. Имамо дјецу која су Французи. Сада мисле само на Олимпијске игре. Чак и да је то случај, они морају наћи рјешење за наше проблеме јер смо уморни, заиста смо уморни - изјавио је мигрант Наташа Луис.

- Желимо да понудимо овим људима боље услове, да не правимо велике кампове. Дакле, не разумијемо баш критику јер смо веома, одлучни да понудимо боља мјеста тим људима и да бринемо о њима - изјавио је шеф кабинета регионалне Владе Кристоф Ноел.

Љетне Олимпијске игре у Паризу биће отворене вечерас од 19 часова и 30 минута. Очекује се учешће више од 10 хиљада спортиста.