latinica  ћирилица
26/07/2024 |  11:43 ⇒ 12:45 | Аутор: sputniknews.com

Мађарска о обустави транзита нафте: Украјина нас уцјењује, могућа тужба

Обуставом транзита нафте из Русије Кијев уцјењује Мађарску и Словачку због њиховог става о украјинском сукобу, изјавио је шеф администрације мађарског премијера Гергеј Гујаш.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, илустрација)

- Украјина уцјењује двије земље – Мађарску и Словачку, које се континуирано залажу за прекид ватре и почетак мировних преговора - рекао је Гујаш на брифингу у Влади.

Према његовим ријечима, питање транзита нафте из Русије преко украјинске територије треба ријешити до септембра, иначе Мађарској прети дефицит горива.

Он је истакао да Украјина увози из Мађарске струју, гас и гасно уље, али да Будимпешта не жели да уцјењује Кијев као одговор на обуставу транзита нафте и придржава се споразума.

- Али, апсолутно им неће проћи то уцјењивање. Обратили смо се комисији како би она испунила улогу посредника у споразумима. Ако то не буде дало резултате, треба мислити о другим корацима - нагласио је Гујаш.

Према његовим ријечима, мађарска Влада проучава да ли Украјина обуставом транзита нафте преко њене територије крши прописе Свјетске трговинске организације и Енергетску повељу Европске уније.

Истовремено, Гујаш је прецизирао да је обустава транзита нафте преко "Дружбе" противречна споразуму са ЕУ од љета 2022. године, према ком је Мађарска добила изузеће из санкција на испоруке нафте из Русије.

Могућ арбитражни поступак због обуставе транзита нафте

Мађарски министар за питања ЕУ Јанош Бока изјавио је да Споразум о придруживању Украјине и ЕУ предвиђа могућност арбитражног суда поводом ситуације са обуставом транзита нафте преко украјинске територије, као и контрамјера према резултатима судског поступка.

Министар је подсјетио да, пошто ситуација захтева хитне мјере, земље чланице имају право на хитне консултације са Европском комисијом у току три дана.

Раније је министар спољних послова Петер Сијарто објавио о прекиду испорука нафте Лукоила преко Украјине нафтоводом "Дружба".

Министарство економије Словачке такође је потврдило да је република престала да добија нафту од Лукоила због обуставе Украјине транзита црног злата преко њене територије.

У Министарству су истакли да је разлог то што је компанија Лукоил на санкционом списку Украјине.