latinica  ћирилица
26/07/2024 |  11:41 ⇒ 11:44 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Орбан је постао "европски бунтовник" - ЕУ се иживљава над њим

Премијер Мађарске Виктор Орбан је, посјетивши Москву, постао "европски бунтовник" иако није говорио о подршци Русије, него је само покушао да сазна руски став о Украјини, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Виктор Орбан (фото: архива/EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Виктор Орбан (фото: архива/EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Погледајте, појавио се Орбан, "европски бунтовник", европски enfant terrible ('несташко'). Он није рекао: "Ја подржавам Русију". Он је више пута говорио да не подржава Русију. Али он је одлучио и рекао: "Слушајте, сви говоримо о рјешавању ситуације, али хајде да разумијемо ставове страна, да бар видимо њихова мишљења па ћемо онда размишљати. Али хајде да сазнамо мишљење из прве руке - рекао је Песков, коментаришући Орбанову посјету Москви.

Он је подсјетио да је мађарски премијер, поред Русије, посјетио и Украјину и Кину.

- Због посјете Москви сада се цијела Европска унија иживљава над њим. То раде људи који за себе говоре да су центар цивилизације, који су себе прогласили златном милијардом. Дакле, у том смислу ситуација је ужасна - рекао је портпарол Кремља на састанку са учесницима Фестивала нових медија.

Претходно, посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист "Политико", позивајући се на писмо 63 посланика упућено шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савјета Шарлу Мишелу и предсједнику Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.