latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:29 ⇒ 14:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ: Сорека мијења Сатлера, Лајчаку продужен мандат

Савјет ЕУ данас је усвојио одлуку о продужетку мандата специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославу Лајчаку до 31. јануара 2025. године.
Зграда делегације Европске уније - Фото: РТРС
Зграда делегације Европске унијеФото: РТРС

Савјет ЕУ усвојио је низ одлука којима се продужавају постојећи мандати троје специјалних изасланика ЕУ, укључујући Лајчаку, као и о именовању четири нова специјална изасланика ЕУ, међу којима су представници ЕУ у Приштини и у БиХ.

Тако ће нови специјални представник ЕУ у Приштини бити естонски дипломата Аиво Орав, који ће преузети дужност 1. септембра 2024. године на почетни период од две године.

Орав, који се у саопштењу Савјета ЕУ описује као естионски дипломата са великим националним искуством и искуством у ЕУ на широком спектру позиција, наслиједиће на тој позицији Томаша Суниога, који је на функцији шефа Канцеларије ЕУ у Приштини од 2020. године.

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, Орав ће "играти водећу улогу у промовисању стабилног, мирног, демократског и мултиетничког Косова које сарађује са регионом".

- Он ће такође подржати европску перспективу Космета и приближавање ЕУ, и пратити, помагати и олакшати напредак у погледу политичких, економских и европских приоритета - поручује се у саопштењу.

Орав је тренутно стални представник Естоније при ЕУ, а раније је био шеф делегација ЕУ у Црној Гори и Сјеверној Македонији.

Савјет ЕУ је, такође, донио одлуку о именовању Луиђија Сореке за специјалног представника ЕУ за БиХ, који ће на тој функцији наслиједити актуелног амбасадора ЕУ у Сарајеву Јохана Сатлера, чији петогодишњи мандат истиче 31. августа 2024. године.

Сорека ће преузети дужност 1. септембра 2024. године на почетни период од двије године.

Како се наводи у саопштењу, мандат Сореке биће да осигура континуирани напредак у процесу стабилизације и придруживања, "са циљем стабилне, одрживе, мирне и мултиетничке и уједињене БиХ, која ће мирно сарађивати са својим сусједима на путу ка чланству у ЕУ".

Сорека, који је од 2018. до 2022. године био шеф Делегације ЕУ у Албанији, подржава примјену Општег оквирног споразума за мир у БиХ, додаје се у саопштењу.

Лајчак је први пут именован за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана 2. априла 2020. године.

Савјет је именовао и специјалне представнике ЕУ за регион Великих језера, као и за и Јужни Кавказ и кризу у Грузији, а поред Лајчака, продужио је мандат специјалним изасланицима за Сахел и Рог Африке.

Специјалне изасланике ЕУ предлаже високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, а именује их Савјет ЕУ како би промовисали политике и интересе ЕУ у одређеним регионима и земљама и обезбиједили активно политичко присуство ЕУ у тим областима.