latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:36 ⇒ 12:20 | Аутор: sputniknews.com

Потпуни хаос у Француској уочи отварања ОИ: Возови паралисани, сумња се на саботажу (ВИДЕО)

Француске жељезничке линије паралисане су "координисаном саботажом" уочи церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу, јавља Си-Ен-Ен.
Жељезничка станица у Француској (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG/илустрација) -
Жељезничка станица у Француској (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG/илустрација)

Француски систем брзе жељезнице био је у петак на мети неколико "злонамјерних" аката, укључујући и пожаре, у ономе што је описано као "координисана саботажа" како би се пореметио саобраћај уочи церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу.

Француска државна жељезничка компанија СНЦФ саопштила је да је прекид утицао на атлантске, сјеверне и источне брзе линије, при чему је оштећено неколико њених објеката.

СНЦФ је саопштио да је саобраћај на овим линијама "веома поремећен", а жељезничка мрежа мора да преусмјери и откаже велики број возова.

Они су истакли да су чланови тима на лицу мјеста и да надгледају поправке, међутим, како су рекли, очекује се да ће ситуација потрајати током читавог викенда, преноси Си-Ен-Ен.

- Молимо све путнике да одложе путовање и да не иду на станицу - наводи се у саопштењу.

Жељезнички центар Реми Вал де Лоар такође је саопштио да ће њихове жељезничке линије бити у прекиду најмање до понедјељка, јер ће пожар у близини пруга у Куртелану у сјеверној Француској изазвати сметње у путовању до Париза.

До поремећаја у жељезничком саобраћају долази само неколико сати прије почетка церемоније отварања ОИ.

Француски министар спорта и Олимпијских и Параолимпијских игара Амели Удеа-Кастера рекла је да је прекид на жељезничким линијама "нека врста координисане саботаже".

У разговору за БФМТВ, она је осудила нападе на "најоштрији могући начин" и рекла да су "заиста ужасни".

- Играти против Игара значи играти против Француске, против свог кампа, против своје земље - рекла је она, преноси БФМТВ.

Како је навела, инциденти ће пореметити путовања данас, али и током викенда.

- Процијенићемо утицаје на путнике, спортисте и обезбиједити одговарајући транспорт свих делегација до мјеста такмичења - рекла је она.