latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:38 ⇒ 09:03 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ о преговорима: Из Кијева стижу нејасни сигнали

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је за лист Известија да за сада нема конкретних резултата по питању преговора са Украјином, те да није познато колико су реални сигнали из Кијева.
Кремљ (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Кремљ (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Засад нема ништа конкретно у вези са преговорима. Постоје нејасни сигнали, али не знамо колико су реални. И даље је на снази забрана кијевског режима да води било какве преговоре са нама - рекао је Песков, упитан да ли је Москва добијала неке конкретне сигнале од било којих политичких снага из Украјине који говоре да су спремни на компромис.

У међувремену, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да Кијев нико неће наговорити да води мировне преговоре, те да ће сами доносити одлуке о томе.

- Нико нас неће убедити да преговарамо, јер нас је немогуће убиједити. Сами ћемо доносити све одлуке - рекао је Кулеба након посјете Кини, упитан да ли је Пекинг подстицао Кијев на преговоре.

Он тврди да западне земље, које подржавају Украјину, не покушавају да је подстакну на преговоре.

Песков је раније рекао да је Русија отворена за преговоре са Украјином, да постоје различите опције са ким се они могу водити. Истовремено, он је напоменуо да прво треба да се утврди у којој мери је Кијев спреман за дијалог, јер се тренутно "чују веома различите изјаве".