latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:20 ⇒ 07:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Експлозија у складишту ватромета у Бугарској, има повријеђених

Двије особе су тешко повријеђене у експлозији у складишту ватромета у близини бугарског града Елин Пелин, недалеко од Софије, јавио је Бугарски радио.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Агенција БТА наводи да су мушкарац и жена задобили опекотине трећег степена у експлозији која се догодила синоћ око 18.30 часова и да су у животној опасности.

Бугарски министар унутрашњих послова Калин Стојанов изјавио је да су унутра можда још двије особе, укључујући 22-годишњег сина власника складишта.

Експлозија се догодила након радног времена.

У граду Елин Пелин и околним селима проглашено је дјелимично ванредно стање, а наложена је хитна евакуација мјештана села Гара Елин Пелин, које је најближе мјесту експлозије.

Такође је прекинуто снабдијевање гасом и струјом.

Присуство полиције и припадника војске у том региону је појачано.

Експлозија се, како се наводи, догодила у складиштима компаније која се бави трговином пиротехничким производима.

Стојанов је рекао да компанија има шест складишта која су пуна пиротехничких средстава.

Пожар се проширио и на складиште великог прехрамбеног ланца удаљено око 500 метара од мјеста експлозије.

Према прелиминарним подацима, у једном од складишта у којем је избио пожар, било је пиротехничких средстава у количини која је еквивалентна двије тоне тротила.

Складишта припадају "Енигми", компанији специјализованој за трговину ватрометима, а у којој раније није било инцидената, пренио је портал Новините.

Узрок пожара за сада није познат, а у току је увиђај.

Прије 16 година, слична експлозија догодила се у близини Челопечена у Бугарској, причинивши значајну материјалну штету, а жртава тада није било.