latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:19 ⇒ 08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров разговарао са Јием о имплементацији концепта нове безбједносне структуре

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је са кинеским колегом Ванг Јием о јачању напора Москве и Пекинга у координацији спољне политике на различитим међународним платформама, укључујући УН, Шангајску организацију за сарадњу (ШОС), Азијско-пацифичку економску сарадњу (АПЕЦ), Г20 и друге формате.
Лавров и Ванг (Фото: EPA/Chen Bin CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT) -
Лавров и Ванг (Фото: EPA/Chen Bin CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT)

Руски министар је на маргинама министарских састанака Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у главном граду Лаоса захвалио Кини на подршци руском предсједавању БРИКС-ом и потврдио спремност Москве да помогне Пекингу као предсједавајућем Шангајској организацији за сарадњу.

- Двојица министара су разговарали о начинима за имплементацију концепта изградње нове безбједносне архитектуре за Евроазију. Русија га је изнијела као одговор на стагнирајуће евроатлантске механизме - наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Лавров је захвалио на уравнотеженом и досqедном ставу Кине о украјинској кризи и поздравио иницијативе Пекинга да промовише приступе који, како је навео, узимају у обзир интересе свих заинтересованих страна и решавају узроке који су у корену овог сукоба.

Званичници су похвалили напоре Русије и Кине да унаприједе свој политички дијалог и практичну сарадњу у тренутку када међународни систем мора да се носи са много турбуленција и неизвесности, стоји у саопштењу руског министарства.

Ванг је примјетио да је, суочена са променљивом и сложеном међународном ситуацијом и спољним поремећајима и препрекама, Кина спремна да ради са Русијом на одржавању тежње за трајним добросусједским и пријатељским односима, уважавајући обостране интересе, пренијела је агенција Синхуа.

- Кина је спремна да сарађује са Русијом на одржавању отворене и инклузивне архитектуре регионалне сарадње у чијем центру је АСЕАН, промовисању постојећег источноазијског механизма за продубљивање консензуса сарадње и промовисању регионалног мира, стабилности и просперитета - додао је кинески министар спољних послова.