latinica  ћирилица
25/07/2024 |  22:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Минималан пораз Војводине од Ајакса

Фудбалери Војводине поражени су на гостовању Ајаксу резултатом 0:1 у првом мечу другог кола квалификација за Лигу Европе.
Утакмица, Ајакс - Војводина (фото: EPA-EFE/OLAF KRAAK) -
Утакмица, Ајакс - Војводина (фото: EPA-EFE/OLAF KRAAK)

У првом полувремену четвороструки првак Европе Ајакс имао је неколико прилика, али је у три наврата одлично реаговао голман Војводине Лазар Царевић.

Најбољу прилику за Војводину у првом дијелу игре имао је Кејлеб Зади Сери, али није био прецизан са ивице шеснаестерца.

У 34. минуту Ајакс је имао стоодстотну шансу, али је Кенет Тејлор погодио пречку ударцем искоса са десетак метара.

Још бољу шансу у 39. минуту није искористио Јорел Хато, кад је промашио цијели гол ударцем главом са петерца.

У другом полувремену Ајакс је јалово нападао, а прву велику шансу имала је Војводина. У 72. минуту резервиста Алекса Вукановић је изашао сам на голмана Ајакса, али је погодио стативу.

Казна за тај промашај Војводину је стигла у 86. минуту, кад су резервисти Ајакса креирали побједоносни гол. Мика Годтс је центрирао, а Бранко ван ден Бомен ударцем главом са седам, осам метара, послао лопту у мрежу "лала".

Тренер Ајакса Франческо Фариоли на дебију на клупи Ајакса није рачунао на репрезентативце Холандије Стивена Бергвајна и Брајана Бробија који су се накнадно прикључили екипи послије Европског првенства, као ни на најновије појачање из Астон Виле Бертрана Траореа.

Утакмицу је гледало више од 45.000 навијача Ајакса, а на Јохан Кројф Арени било је и стотинак присталица Војводине који су здушно бодрили изабранике тренера Божидара Бандовића свих 90 минута.

Реванш меч игра се 1. августа у Бачкој Тополи. Уколико Војводина прође даље, у трећем колу квалификација за Лигу Европе играће против побједника меча Панатинаикос (Грчка) - Ботев (Бугарска).

Грчки клуб, за који су вечерас од старта играли Филип Младеновић и Филип Ђуричић, а у другом полувремену и Немања Максимовић, побиједио је код куће резултатом 2:1. Младеновић је био асистент код првог гола Панатинаикоса.

Реванш је сљедеће недјеље у Бугарској.

Уколико Војводина буде елимисана од Ајакса, у трећем колу квалификација за Лигу Европе играће против побједника меча Марибор (Словенија) - Универзитатеа Крајова (Румунија).

Марибор је вечерас као домаћин, са играчем више од 30. минута, побиједио резултатом 2:0 и ближи је проласку даље.