latinica  ћирилица
25/07/2024 |  22:07 ⇒ 22:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Стејт департмент нуди 10 милиона долара за информације о хакеру из Сјеверне Кореје

Програм Награде за правду америчког Стејт департмента понудио је награду до 10 милиона долара за информације које би довеле до идентификације или локације локације сјевернокорејског држављанина повезаног са сајбер групом Андариел.
Хакер (Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, илустрација) -
Хакер (Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, илустрација)

- Рим Џонг Хјок је држављанин Демократске Народне Републике Кореје који је повезан са злонамјерном сајбер групом познатом као Андариел, коју контролише војна обавјештајна агенција ДНРК, Генерални биро за извиђање, који има примарну одговорност за злонамјерне сајбер активности Сјеверне Кореје, а такође је укључен у илегалну трговину оружјем ДНРК - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Група се бавила хаковањем компјутерских система америчких болница и других пружалаца медицинских услуга, инсталирањем рансомвера и тражењем откупа.

Истовремено, рачунарске мреже жртве биле су подвргнуте шифровању података и нису могле да функционишу.

Након тога, хакери су тражили откупнину како би обезбиједили друге злонамјерне сајбер операције, укључујући и против владиних агенција САД, као и америчких и страних одбрамбених извођача.

У саопштењу се наводи да су, у новембру 2022. хакери повезани са групом Андариел напали мрежу америчког одбрамбеног извођача и уклонили више од 30 гигабајта података, укључујући некласификоване техничке информације о материјалима који се користе у војним авионима и сателитима које су развиле Сједињене Америчке Државе.

Од оснивања 1984. године, РФЈ је исплатио више од 250 милиона долара за више од 125 људи широм свијета који су пружили корисне информације које су помогле у рјешавању пријетњи националној безбједности САД, додаје се у саопштењу Стејт департмента.