latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:54 ⇒ 19:59 | Аутор: ТАНЈУГ

УН затражиле свјетску акцију након што је забиљежена рекордна глобална температура

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је данас све земље да се ангажују на свјетском нивоу у борби против климатских промена након што је забиљежена рекордна глобална температура, што је први позив свјетске организације на глобалну акцију због екстремних врућина.
Борба против глобалног загријавања (Фото:  EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Борба против глобалног загријавања (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

- Свијет мора да се суочи са изазовом пораста температура - навео је Гутерес у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Гутерес је истакао да су потребне мјере за заштиту радника од екстремних врућина, засноване на људским правима.

УН су позвале данас владе да не само да елиминишу употребу фосилних горива, већ и да појачају заштиту најугроженијих дијелова становништва, укључујући старије, труднице и дјецу, као и да појачају мјере заштите за раднике.

Међународна организација рада (ИЛО) саопштила је да се тренутно више од 70 одсто радне снаге у свијету, односно 2,4 милијарде људи, налази у великом ризику од екстремних врућина.

- У Африци је готово 93 одсто радне снаге изложено екстремним температурама, а у арапским земљама 84 одсто - наводи ИЛО.

Нови рекорд просјечне глобалне температуре од 17,16 степени Целзијусових забиљежен је 22. јула, према подацима европске службе за климатске промјене - Коперникус.

У свијету су, због климатских промјена, топлотни таласи све чешћи и они су све интензивнији и дуготрајнији.

Због екстремно високих температура ове године је преминуло око 1.300 муслиманских ходочасника у Меки, а забиљежен је и велики број смртних случајева у региону Сахела.

У свијету се због екстремних врућина биљежи око 19.000 смртних случајева годишње, као и готово 23 милиона повреда на радном мјесту широм свијета.