latinica  ћирилица
25/07/2024 |  16:41 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Како заштити пшеницу од увозничког лобија (ВИДЕО)

Заштита домаће производње од увозничког лобија, откупна цијена пшенице, оживљавање робних резерви и подстицајне мјере биле су теме састанка пољопривредника у Бијељини са представницима Градске управе, Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства трговине и туризма Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и млинско-пекарске индустрије.
Бијељина: Састанак о цијени пшенице - Фото: РТРС
Бијељина: Састанак о цијени пшеницеФото: РТРС

Једна од мјера којом би се заштитила производња пшенице и осигурала цијена, према мишљењу пољопривредника, јесте да у свакој врећи брашна буде најмање 25 одсто домаће пшенице.

Наредни састанак биће одржан 5. августа.

Предсједник Удружења села Семберије Саво Бакајлић рекао је да је састанак био посвећен откупној цијени овогодишњег рода пшенице, што је, каже, добро због важности теме.

Он каже да је немогуће опстати на производњи по откупној цијени од 0,35 пфенига.

Драгана Попадић из Министарства пољопривреде, шумарства и водоприведе рекла је да је Министарство 18. јула исплатило 9.154.000 КМ подстицаја за пшеницу те да је у протеклих пет година ово министарство, директно за подршку производњи ове културе исплатило 40 милиона КМ.

- Ако додамо томе и гориво то је још 10 милиона КМ, значи укупно 50 милиона КМ од 2019. године. На почетку године, кад објавимо правилник, произвођач већ зна колико може очекивати по хектару - 500 КМ и 80 КМ за 100 литара горива, што значи укупно 580 КМ по хектару иде за сјетву пшенице - рекла је она.

Градоначелик Бијељине Љубиша Петровић рекао је да ће са градског нивоа подстицаји бити 10 пфенига по килограму.