latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:02 ⇒ 22:57 | Аутор: РТРС

Брачни пар из Рудог узгаја невен и бави се производњом љековитих препарата (ВИДЕО)

Невен је посљедњих година на свјетском тржишту све траженија сировина у производњи лијекова. С човјеком је вијековима, својом наранчастом бојом и атрактивношћу цвјетова, уљепшава животни простор у вртовима, баштама и балконима, богат је и љековитом својствима. У Рудом, Катарина и Горан Ђуровић, се баве органиским узгојем и прерадом невена и производњом љековитих препарата.
Невен - Фото: РТРС
НевенФото: РТРС

Двадесетпрва је година од када Катарина и Горан Ђуровић, узгајају једну од седамнаест врста невена – календула официналис оранж. У Старом Рудом у плодној долини уз ријеку Лим, љековиту биљку распоредили су на хектар и по у три парцеле. Зависно од временских прилика, са садњом почињу од марта, а с убирањем цвјетова у јулу. Ова топлољубива једногодишња биљка ове године с родом цвијета ће бити издашна због високох темпратура . Очекују принос до 1.000 килограма колико им је и потребно за производњу.

- Ова година је била мало другачија све је почело некако раније тако да смо и мало раније бали очекујемо добар принос, а посебно и због сјемена тако да ћемо оставити доста сјемена - каже Катарина Ђуровић.

За садњу им треба осам килограма сјемена. Све што уберу остављају у свом гадзинству. Због својих љековитих својстава наранџасти невен с правом називају "биљка коже", јер и народна и званична медицина су доказали да нема обољења код којег не може помоћи. Органски узгој, прати и природно сушење цвјетова.

- Није ложењеМ није на струју, једноставно стављамо на дашчице и то су љесе са мрежама и тако га сушимо и пакујемо у вреће и тако стоји - додала је Ђуровићева.

Осим чаја од невена, Ђуровићи у сертификованој производњи, на тржиту су препознати и са љековитим тинктурама и кремама.