latinica  ћирилица
25/07/2024 |  10:20 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Додик: Сарацин ми је рекао да зна да ће Република Српска једног дана бити независна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да странци размишљају о томе да ће Република Српска бити независна држава, наводећи да му је такву ствар рекао и специјални изасланик њемачке владе за Балкан Мануел Сарацин.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Сарацин ми је на састанку веома озбиљно рекао да зна да ће Република Српска једног дана бити независна држава, али да је његова улога да нам загорча живот до тога - рекао је Додик за АТВ.

Додик је навео да су га странци препознали као синоним озбиљне политике која истрајава и не мијења се у свом суштинском циљу.

- Суштински циљ је – дајте нам Дејтонски споразум у ономе што је наше право и обавеза. Ако нам то не дате, онда је сасвим логично да се ми бранимо од свега тога, а наша одбрана је – дајте нам онда миран разлаз јер ми не желимо да трпимо вашу диктатуру и не желимо ту вашу централну, унитарну Босну - рекао је Додик.

Додик је рекао да странци желе да униште Дејтонски споразум и отму имовину Републике Српске.

- Зато и опозиција скаче, јер треба обезбиједити да се имовина пребаци на Сарајево и да Сарајево одлучује гдје ће коме дати право да експлоатише руде - навео је Додик.

Он је додао да су напади на Републику Српску присутни и због богатства њене земље.

- Ми шта год урадимо сада одмах скаче Уставни суд БиХ и то као наводно поништава - рекао је Додик, додајући да су свакодневно присутне опструкције развоја Српске.