latinica  ћирилица
24/07/2024 |  20:20 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Бијељина: Конкурс за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом

Градска управа Бијељина расписала је други јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом, чији је циљ, између осталог, мотивисање становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село рјешавањем стамбеног питања.
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org) -
Градска управа Бијељина (Фото: gradbijeljina.org)

У саопштењу из Градске управе наведено је да је циљ програма и смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима Републике Српске и града Бијељина, повећање броја становника, смањење просјечне старости становништва, повећање стопе наталитета и побољшање демографске структуре, као и покретање и раст привредних активности на селу.

Руководилац градског Одјељења за пољопривреду Сретен Вучковић рекао је да подносиоци пријаве на јавни конкурс могу бити супружници или ванбрачни партнери, самохрани родитељи и млади пољопривредници који испуњавају све услове конкурса.

- Град Бијељина додјељује 50 одсто укупне вриједности непокретности која се утврђује на основу нотарски овјереног уговора или предуговора са јасно наведеном купопродајном цијеном, а максимално до 20.000 КМ по кориснику. Град ће одобрена средства, након закључења уговора, дозначити директно кориснику на његов текући рачун код пословне банке - појаснио је Вучковић.

Корисници који добију средства по јавном конкурсу у обавези су да пријаве пребивалиште на купљеној сеоској непокретности у року од шест мјесеци од дана потписивања уговора и доставе комисији лист непокретности, као и упис службене забиљешке о забрани отуђења у периоду од 10 година.

Комисија за оцјену и контролу реализације пројекта има право да утврди да ли се предметна непокретност користи у складу са намјеном јавног конкурса, као и да покрене одговарајуће поступке поврата средстава уколико утврди да је дошло до злоупотреба приликом пријаве или кориштења непокретности.

Бесповратна средства биће додјељивана по редослиједу поднесених пријава до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намјену, а најкасније до 1. новембра.

Рок за подношење пријаве тече од дана објављивања јавног конкурса.

Текст конкурса са свим појединостима, образац пријаве и Програм додјеле бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом на подручју Бијељине за ову годину доступни су на интернет страници града Бијељина, а додатне информације могу се добити у Одјељењу за пољопривреду.