latinica  ћирилица
24/07/2024 |  12:56 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Стојичић-Мацура: Подићи свијест о улози наставника у друштву

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министарка без портфеља у Влади Србије Татјана Мацура истакле су данас у Бањалуци важност подизања свијести јавности о улози наставника у друштву.
Стојичић и Мацура - Фото: РТРС
Стојичић и МацураФото: РТРС

Током данашњег састанка министарке су истакле и потребу за додатним активностима које би подигле квалитет разговора између родитеља и дјеце у модерној породици ради превенције нежељених појава, саопштено је из Министарства просвјете.

Стојичићева и Мацура, која је задужена за област родне равноправности, спречавање насиља над женама и економско и политичко оснаживање жена, те борбу против вршњачког насиља, разговарале су и о доброј пракси у области спречавања и превенције вршњачког насиља у школама у Српској и Србији.

Разговарано је о Програму мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама и ђачким домовима који је донијела Влада Републике Српске прије годину дана.

Било је ријечи и о програму "Реферални механизам подршке дјеци у школама у Републици Српској", који је саставни дио програма "Брига о дјеци - заједничка одговорност и обавеза", који се у свим школама примјењује од 2019. године.

Као изузетна мјера, оцијењено је увођење предмета "Хуманост и безбједност" који је прошле године експериментално уведен у 20 основних и 20 средњих школа у Републици Српској, а којим ће у наредној школској години бити обухваћене све школе.

Разматране су и могућности сарадње између Савјета за спречавање вршњачког насиља Србије и Интерресорног тима Владе Републике Српске за јачање безбједности и спречавање насиља у школама и ђачким домовима, те наглашена потреба организовања заједничког стручног скупа на којем би била разматрана ова тема.