latinica  ћирилица
23/07/2024 |  22:17 ⇒ 22:28 | Аутор: СРНА

Одржано "Вече пријатељства" и прва " Квргушијада"

У приједорској мјесној заједници Доња Пухарска 18. пут је одржано "Вече пријатељства", које је ове године обиљежила прва "Квргушијада", специјалитет традиционалне козарачке кухиње, у традицији овог краја од шездесетих година прошлог вијека.
"Вече пријатељства" у Приједору - Фото: СРНА
"Вече пријатељства" у ПриједоруФото: СРНА

- Тајна праве домаће квргуше је све домаће - пиле, јаја и кајмак, као и припрема на шпорету на дрва - све остало су копије - поручила је једна од презентера овог традиционалног јела из Козарца на вечерашњем дружењу Индира Капетановић.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да ова манифестација симболичног назива потврђује да у овом граду живе добри људи, добри домаћини и да је оваква дружења град подржавао протеклих година, а тако ће бити и убудуће.

- Овакве манифестације су веома значајне за Приједор, прије свега, да се још више зближимо као народи, јер само сложни можемо ићи напријед и очекивати да наша локална заједница напредује у сваком сегменту - истакао је Јавор.

"Вече пријатељства" одржано је у организацији Културно-умјетничког друштва "Осман Џафић", чији је секретар Алма Семанић рекла новинарима да је циљ ове манифестације да окупи на дружење све мјештане који живе ван граница земље и овдје проводе свој годишњи одмор са домаћим становништвом.

- Манифестација је у оквиру "Приједорског љета" чији је покровитељ град Приједор, а употпунили смо је и презентацијом козарачког јела квргуша гдје се може видјети и како се она припрема - рекла је Семанићева.