latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:08 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Да ли је Сарајево постало Дивљи запад? (ВИДЕО)

Оружани напади и обрачуни криминалних кланова на улицама Сарајева постали су свакодневица овог града. Убиства, рањавања, паљевине аутомобила и угоститељских објеката. Црне хронике града на Миљацки већ се мјесецима пуне оваквим вијестима, а узнемирене Сарајлије једино уточиште налазе у својим домовима.
Сарајево (Фото: EPA/MIKKO PIHAVAARA, илустрација) -
Сарајево (Фото: EPA/MIKKO PIHAVAARA, илустрација)

МУП Кантона Сарајево избјегава директан разговор о овој теми, позивајући се на статистику према којој је у првих шест мјесеци ове године број кривичних дјела мањи него за исти период 2023. године.

Рањавање на Башчаршији, покушај убиства у башти хотела Европа, убиство на Вилсоновом шеталишту&хеллип; Само су неки од догађаја са сарајевских улица који су се одиграли на јавним мјестима, а због којих Сарајлије стријепе да би могли постати колатерална штета безобзирних криминалних група.

МУП Кантона Сарајево имао је у протеклим мјесецима пуне руке посла. Затварали су, саслушавали, вршили увиђаје. Нису, међутим, били спремни да у директном разговору говоре о узроцима ескалације криминалних обрачуна и мјерама које предузимају.

- У периоду јануар-јун 2024. године на подручју Кантона Сарајево број кривичних дјела је у паду. Регистровано је 1.815 догађаја с обиљежјем кривичног дјела, што је 83 или 4,4 одсто мање у односу на период јануар-јун 2023. године - речено је из Одјељења за односе с јавношћу кантоналног МУП-а.

Али структура кривичних дјела, учестали атаци на животе и тијела и то на јавним мјестима ипак јесу показатељ да је стање безбједности у Сарајеву погоршано и да се грађани заиста морају прибојавати да не постану колатерална штета сукобљених криминалних кланова.

Криминолог Неџад Корајлић каже да је за разоткривање узрока њиховог учесталог бруталног дивљања неопходна дубља анализа &хеллип;

- Сигурно, један разлог је распакивање Скај апликација, могуће да има ту разрачуна са могућим свједоцима. Полицијске агенције морају промијенити тактику дјеловања, морају више радити секторски. Чини ми се да они који су најодговорнији или нису толико квалитетни или су превише политизовани. Значи, слушају глас политике, а политика кад се слуша онда ту нема разума - истиче Корајлић.

Корајлић упозорава да су због корупције у полицији и правосудном систему, криминалци свјесни да могу да избјегну казне, што додатно храбри незаконито понашање. Правосудно, безбједносно па и политичко безнађе сарајевске криминалне групе охрабрило је да сезону насиља отпочну намјерном паљевином чак 21 аутомобила у првој половини године, а све чешће Сарајевом одјекују пуцњи.