latinica  ћирилица
24/07/2024 |  16:41 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одлука Уставног суда БиХ у функцији даљег урушавања уставног поретка

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да одлуке Уставног суда БиХ у крњем саставу и без иједног српског судије немају легитимитет и да је посљедња одлука о привременом стављању ван правне снаге Изборног закона Републике Српске искључиво у функцији даљег урушавања уставног поретка и дејтонске структуре БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је рекао да се такве одлуке доносе по диктату амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија и Кристијана Шмита, који су главни заговарачи антидејтонског и антисрпског концепта БиХ.

- Све док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ и док странци не оду из ове институције за Српску су његове одлуке ништавне - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је то јасно поручено и усвајањем Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске.

- Ово није наш хир, већ одговоран и озбиљан приступ да на законит и легалан начин заштитимо Републику Српску и њен уставни капацитет од антиуставних и антидејтонских насртаја крњег Уставног суда БиХ - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је тај суд одавно изгубио кредибилитет и постао класична политичка марионета у рукама Марфија и нелегитимног /високог представника/ Шмита за обрачун са Српском и рушење дејтонског концепта БиХ.

- Нећемо дозволити овом двојцу да урушава изборни суверенитет Српске и прекраја изборну вољу њених грађана - поручио је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да је Изборни закон Републике Српске донесен на бази Устава БиХ и Изборног закона БиХ, те да у складу са уставним начелима и Дејтонским мировним споразумом, Српска има право на свој Изборни закон, на основу којег ће спроводити изборе за локални ниво власти, Народну скупштину Републике Српске, Вијеће народа Српске, предсједника и потпредсједнике Републике, те делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.