latinica  ћирилица
24/07/2024 |  22:37 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Неопходна реформа евиденције незапослених, у Српској се тачно зна ко тражи посао

Министар рада и социјалне политике у Федерацији БиХ Аднан Делић истиче да је у Федерацији неопходна реформа евиденције незапослених и указује да је у Републици Српској другачији приступ у вођењу те евиденције и да се тачно зна ко заиста тражи посао.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Делић тврди да према подацима за јун стопа незапослености у ФБиХ износи чак 32 одсто, док је Републици Српској та стопа дупло нижа и износи свега 16 одсто, те наглашава да је та значајна разлика резултат различитих приступа у вођењу евиденција незапослених лица.

Он истиче да је примарни разлог за ову разлику чињеница да су у Републици Српској "очишћене" евиденције незапослених, што значи да се тамо јасно зна ко заиста тражи посао, саопштено је из Министарства рада и социјалне политике ФБиХ.

- Један од кључних фактора који доприноси високој стопи незапослености у ФБиХ јесте непостојање правих евиденција незапослених особа. Прецизније евиденције омогућиле би боље таргетирање политика активних мјера запошљавања, што би на крају довело и до вишим плата за раднике - наглашава Делић.

Недавно враћени Закон о посредовању у запошљавању и социјалној сигурности незапослених са Дома народа у поновну процедуру јасно препознаје ову потребу за реформом у вођењу и ажурирању евиденција незапослених, а самим тим и реформу тржишта рада, наводи се у саопштењу.