latinica  ћирилица
23/07/2024 |  20:41 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Свједок на рочишту против Васвије Видовић: Предсједник Суда БиХ јој убацио свој телефон у торбу

Инспектор Агенције за истраге и заштиту Драган Пекић испричао је данас на рочишту против адвоката Васвије Видовић, оптужене за спречавање доказивања након хапшења предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, да је видио када је Видовићева принијела торбу у коју је Дебевец убацио свој мобилни телефон.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Пекић је као свједок Тужилаштва испричао да је 18. децембра са колегама отишао у угоститељски објекат у којем је био Дебевец, коме су уручили налог за хапшење, те га замолили да пође са њима.

- Прије уласка у возило покушао је дати телефон свом возачу, пратиоцу. Колега Сенаид Муминовић је то видио и рекао му да то не ради - навео је Пекић.

Он је испричао да је Дебевец, када су дошли у Сипу ставио на сто два телефона, као и торбу у којој је био трећи телефон. Он је рекао и да су покушали да изврше претрес на основу одредбе која им то омогућава у случајевима када постоји опасност од сакривања доказа, али да је Дебевец узимао торбу и говорио да ће је "бранити животом".

Пекић је навео да је тада дошла Видовићева, те да су је упознали о чињеници да осумњичени одбија да преда телефон из торбе, преноси Бирн.

Свједок је испричао да је Дебевец захтијевао да инспектори изађу из просторије, како би разговарао са Видовићевом, те да су они то и учинили.

- Оставили смо отворена врата, како би вршили надзор из ходника. Међутим, Дебевец је неколико пута устајао и затварао врата, а ми смо их отварали - рекао је Пекић.

Он је додао да је са још двојицом колега прешао у другу просторију која има огледало према просторији у којој су остали Дебевец и Видовићева.

- Видјели смо да је Васвија принијела торбу између себе и Дебевца. Он се освртао лијево, десно, извадио телефон из своје торбе и ставио у торбу госпође Видовић - рекао је свједок.

Пекић је додао да је о томе обавијестио свог шефа, као и тужиоца, те да је питао Видовићеву да ли се код ње у торби налази телефон, што је она негирала.

- Одвели смо је на скенер који је показао да у торби има телефон. Рекли смо јој да га извади и откључа ако је њен. Она је тада већ била под стресом. Није знала да га откључа, рекла је да јој је Дебевец ставио телефон у торбу - рекао је Пекић и додао да је Видовићева након тога ухапшена.

Одбрана је свједока испитивала о процедурама приликом хапшења и претреса, као и актима које су сачинили, те о томе због чега нису инсистирали на претресу Дебевца, иако је покушао да сакрије телефон.

Данас је свједочио и Миљан Мичић, који је рекао да у Сипи обавља послове контроле на улазу у зграду и да је Видовићева, када је дошла након хапшења Дебевца, оставила свој телефон.

Видовићева је оптужена за спречавање доказивања након хапшења Дебевца у децембру прошле године, због злоупотребе положаја и фалсификовање исправа.