latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:18 ⇒ 10:59 | Аутор: sputniknews.com

Словачка подржала мировну иницијативу Мађарске

Словачка је, упркос огромном притиску, подржала мировну иницијативу Мађарске за Украјину, чиме је изазвала незадовољство код високог представника ЕУ Жозепа Бореља, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Мађарска - Фото: РТРС
МађарскаФото: РТРС

О том питању разговарано је на Савјету министара спољних послова ЕУ у Бриселу, гдје је Словачку представљао државни секретар МИП Марик Ешток.

- Словачка, словачка Влада на данашњој сједници недвосмислено је подржала мировну мисију Мађарске, мађарске Владе и мађарског премијера, упркос огромном притиску - рекао је Сијарто за телевизију М1.

Како је додао, представник Словачке јасно и гласно је рекао да немају разлога за критику мировне мисије мађарског премијера. Упркос томе, Борељ је изјавио да "осим Мађарске, свих 26 земаља чланица критикују" мировну иницијативу Будимпеште.

- Након тога је словачки колега казао да то није тако, да је он јасно рекао баш то - да с тим немају проблема. Тада се високи представник ЕУ увредио и рекао "па, добро, са изузетком Словачке" - додао је Сијарто.

Касније је Министарство спољних послова Словачке саопштило да та земља не подржава критике на рачун Мађарске због њених мировних иницијатива и "одбацује било какве идеје о бојкоту мађарског предсједавања у Савјету ЕУ".

Претходно, посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист Политико, позивајући се на писмо 63 посланика упућено шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савјета Шарлу Мишелу и предсједнику Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.