latinica  ћирилица
21/07/2024 |  21:39 ⇒ 21:48 | Аутор: sputniknews.com

"Србија слободна и суверена земља, одлука о санкцијама исправна"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је одлука да се не уведу санкције Русији исправна и да Србија наставља да води своју самосталну и независну политику.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr)

На питање да ли посјета њемачког канцелара Олафа Шолца Београду значи можда промјену међународног положаја Србије и да ли ће послије те посјете бити уведене санкције Русији Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, одговорио да нису санкције Русији то што у овом тренутку занима Европску унију.

- Они у Европи нису забринути због оног што Србија ради или не. Њих понајвише брине мој однос: да ли ви господине Вучићу вјерујете у европску будућност Србије. Они мисле да ако бих ја то "гурао" да би то ишло много брже. Ја сам предсједник независне, суверене земље која има интересе на различитим странама свијета - рекао је Вучић.

- Ако је моје реално виђење ситуације у Украјини другачије, то не значи да смо непријатељи - додао је Вучић.

Говорећи о коментару водитељке да се није чуо са предсједником Русије Владимиром Путином Вучић је рекао да би са Путином могао да се чује кад год би пожелио, као и да би предсједник Путин могао њега да зове.

- Кад год сам пожелио да разговарам, ја бих с а њим разговарао. Предсједник Путин не жели да тражи ту врсту разговора, јер мисли да би тиме могао мене да угрози и то је једин разлог што се нисмо чули - рекао је Вучић.

- Што се санкција тиче, можда Влада донесе неку другачију одлуку, али ја сматрам да сам донио исправну одлуку - закључио је Вучић.