latinica  ћирилица
20/07/2024 |  12:57 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Идентификовано 75 опасних мјеста на путној мрежи у Српској

Надлежни у предузећу "Путеви Републике Српске" на магистралној и регионалној путној мрежи идентификовали су од 2016. године 75 опасних мјеста у Републици Српској која се континуирано санирају.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

У "Путевима Српске" Срни је речено да је у плану пословања за ову годину планирана реализација три нова пројекта санације опасних мјеста.

То су реконструкција и постављање семафора на раскрсници магистралног, регионалног и Омладинског пута у Приједору, санација опасног мјеста Чепелица на магистралном путу Билећа - Требиње и раскрсница на магистралном путу у Добоју гдје је локална заједница преузела обавезу рјешавања имовинских односа.

У "Путевима" истичу да имају израђену планско-техничку документацију за санацију и обиљежавање 48 опасних мјеста, 12 мјеста за санацију и 36 за обиљежавање, које подразумијева додатну саобраћајну сигнализацију.

У претходном периоду трајно је санирано неколико опасних мјеста, од којих је једно на магистралном путу Бањалука – Челинац, гдје је реконструисана класична четворокрака раскрсница у кружну.

На магистралном путу Клашнице - Шарговац у мјесту Гламочани уклоњен је објекат на путу, док је на укрштању магистралног пута и Улице 29. новембра на улазу у Приједор изграђена кружна раскрсница.

Такође, 47 мјеста обиљежено је додатном саобраћајном сигнализацијом, такозваним жутим таблама, навели су у "Путевима Српске".

Из тог јавног предузећа додају да је идентификација и санација опасних мјеста континуиран процес, те да се поступак идентификације обавља једном годишње.

Опасно мјесто је мјесто на јавном путу ван насеља у дужини до 300 метара или мјесто на јавном путу у насељу у дужини до 100 метара, на којем се у току три узастопне године догодило најмање шест саобраћајних незгода са посљедицама по живот и здравље људи.

Након идентификације опасних мјеста на путној мрежи приступа се изради планско-техничке документације санације опасних мјеста и прибављању грађевинских дозвола за реализацију истих.

У "Путевима" напомињу да је рјешавање имовинско-правних односа, који су предуслов за прибављање грађевинских дозвола, поступак који захтијева дужи период, чак и неколико година, а од њега зависи динамика санације опасних мјеста.

Надлежни у "Путевима" напомињу да константно раде на повећању безбједности саобраћаја обнављањем хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације, постављањем табли упозорења, замјеном и постављањем одбојних заштитних ограда и слично.