latinica  ћирилица
19/07/2024 |  22:27 ⇒ 22:28 | Аутор: СРНА

У Мркоњић Граду Фестивал занатског пива

У Мркоњић Граду вечерас је одржан први Фестивал занатског пива на којем су учествовале четири занатске пиваре, а гастрономску понуду представила су и два произвођача са подручја ове општине.
Фестивал пива у Мркоњић Граду -
Фестивал пива у Мркоњић Граду

Први Фестивал занатског пива отворио је произвођач домаћег "Варцар" пива Југослав Жупић који је рекао да се овај догађај први пут органузује у сарадњи са занатским произвођачима пива из Бањалуке и Лакташа.

Он је изјавио да је циљ Фестивала доћи до сазнања како Мркоњићани реагују на домаће производе, односно колико су заинтересовани за њих.

- Производњом пива бавим се осам година и сматрам да се исплати сваки занат којим човјек одлучи да се бави - нагласио је Жупић.

Директор "Горштак" пиваре из Лакташа Никола Галић рекао је Срни да је ова пивара основана 2016. године, те да имају четири врсте пива у сталној понуди, као и више сезонских.

Он је додао да своје производе пласирају широм БиХ, те извозе за Швајцарску, а у плану имају да производњу и даље шире.

Власник "МЦБ" пиваре из Бањалуке Љубомир Марић рекао је Срни да је потребно уложити много труда да би занатска производња пива заживјела, те да људи спознају какав је то производ, зашто је другачије и шта је то специфично код њега како би се производња проширила.

- Пивара је основана 2018. године и ми смо први који су извезли крафт пиво ван БиХ, али да би извоз био бољи потребно је имати велику производњу - рекао је Марић.

Технолог у Пољопривредној задрузи "Сирана Подрашница" Дражена Калаба истакла је да су вечерас дошли да подрже Фестивал, те да су изложили девет врста сирева.

- Сирана производи пет основних врста сирева, прерађујемо око 200 литара млијека дневно и сви наши испоручиоци млијека су из села Подрашница. Производимо око 20 килограма сира на дневном нивоу, које успијемо пласирати и продати на тржишту - рекла је Калаба.

Три занатске фирме представиле су најбоља крафт пива у регији "МЦБ" пивара, "Горштак" пивара и Трапистичко пиво Пољопривредне задруге "Ливач", а посјетиоци су могли да дегустирају и домаће "Варцар" пиво, мајстора пива Југослава Жупића из ове општине.

Фестивал је одржан на Тргу српске војске, а организатор је Културно-спортски центар "Петар Кочић".

Организован је у оквиру манифестације "МГ љето", а у забавном дијелу програма учествовао је локални бенд "Царицин".