latinica  ћирилица
20/07/2024 |  08:00 ⇒ 08:05 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковић и Лајовић браниће боје Србије на Олимпијским играма

На тениском турниру у оквиру Олимпијских игара Србију ће представљати Новак Ђоковић и Душан Лајовић.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY)

У Паризу ће бити укупно 64 тенисера, а оно што је спефично јесте начин на који су играчи обезбиједили мјесто на Играма.

За разлику од осталих спортова, тенисери и тенисерке на нешто другачији начин квалификаују се за Олимпијске игре.

Почиње се од правила да сваки олимпијски комитет има право да квалификује до 12 играча, односно шест тенисера и шест тенисерки. На крају једну државу могу да представљају по четворо у синглу, односно двоје у дублу. Свако има право и на један микс дубл.

Учеснике Олимпијских игара одређују АТП и ВТА листе, а коначна која се гледала за пласман изашла је 10. јуна. Други услов који мора да буде испуњен јесте да су тенисер или тенисерка играли за национални тим у Дејвис односно у Били Џин Кинг купу два пута током олимпијског циклуса, односно једном у току 2023. или 2024. године.

Уколико тенисер или тенисерка не испуњавају ниједан услов Тениски савез за њих има право да тражи изузеће.

Од српских тенисера услове су испунили Новак Ђоковић, Ласло Ђере, Миомир Кецмановић и Душан Лајовић који је у том тренутку био 57. на свијету, баш на мјесту гдје се листа подвукла. Док ће Новак и Душан играти, Ласло и Миомир отказали су учешће.

На Игре се квалификује 56 играча док осморо добија специјалне позивнице. За Париз су између осталог те позивнице добили Енди Мари и Стен Вавринка. Занимљиво је да у Париз не путује Григор Димитров који има сјајну сезону, али није играо за Бугарску у Дејвис купу и зато не може да добије мјесто на Играма.

Тениски турнир на Олимпијским играма разликује се од осталих спортова и због многих других потешкоћа. ВТА је тенисерке обавезала на одређене турнире и због тог правила Арина Сабаленка одустала је од Игара јер сматра да јој је сезона већ довољно напорна.

Руски тенисери су у Паризу у најтежој ситуацији јер неће смјети да играју под заставом своје земље, због чега је Андреј Рубљов одбио да учествује.

Боје Шпаније браниће Карлос Алкарас и Рафаел Надал који ће осим у синглу играти и у дублу.

Жреб за тениски турнир на Олимпијским играма одржава се 25. јула, а такмичење почиње два дана касније и траје до 4. августа.

Мечеви се играју као и на свим осталим турнира осим на Грен слемовима, односно у два добијена сета.

На прошлим Олимпијским играма златну медаљу освојио је Александер Саша Зверев, а на том путу побиједио је и Новака у полуфиналу.

Српски ас је потом изгубио од Пабла Карења Бусте у мечу са бронзану медаљу. Новак на Олимпијским играма има бронзу из 2008. године са Игара у Пекингу.