latinica  ћирилица
19/07/2024 |  16:27 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Реконструкција ОШ "Никола Тесла" у Дервенти тече планираном динамиком (ФОТО/ВИДЕО)

Реконструкција Основне школе "Никола Тесла" у Дервенти одвија се планираном динамиком. Школа је оштећена 2020. године у земљотресу и од тада није у функцији. Пројекат реконструкције финансира Влада Републике Српске са 5,2 милиона марака.
Дервента, реконструкција школе "Никола Тесла" - Фото: РТРС
Дервента, реконструкција школе "Никола Тесла"Фото: РТРС

Око 26 тона жељеза и више од 300 кубика бетона биће уграђено у школу. Ојачавају се и темељи и зидови.

- Завршени су приступи темеља, армирање и бетонирање, урађена су армирано бетонска укрутна платна кроз двије етаже у ламели А. Сада радимо ламелу Б армирање. Завршено је бетонирање у подрумима стубова и ради се сад формирање оплате у фискултурној сали - навео је Зденко Зекић пословођа на градилишту.

Фото: РТРС

На градилишту је више од 40 радника. Ни врућине им нису успориле динамику радова. Извођач има тристо дана на располагању, да би објекат био доведен у стабилно и сигурно стање. Стару аустроугарску градњу замијениће нови материјали.

- Сматрам да је пројекат квалитетно урађен и довешће се објекат у функционалност без страха од било каквих сличних ситуација - каже Вања Врањеш координатор надзорног тима Републичке дирекције за обнову и изградњу.

Школа се не користи већ три године након што је оштећена у земљотресу. Око 1.000 ђака наставу похађа у другим градским школама, што никоме не одговара.

- Немамо прву смјену, стално радимо другу и једва чекамо да се вратимо у наш објекат - истакао је Љубиша Ђурић директор ОШ "Никола Тесла" , Дервента.

Фото: РТРС

Градоначелник Дервенте Милорад Симић апеловао је на дјецу, њихове родитеље и наставнике да се још мало стрпе.

Спољни изглед објекта неће се мијењати. Унутрашњост ће бити квалитетније прилагођена потребама. Биће уграђен лифт за дјецу с потешкоћама у развоју, радиће се кабинети.

За потпуну реконструкцију школе, Влада Српске издвојила је 5.272.000 марака. Биће урађено и спољно уређење, вриједно око 300.000 марака.