latinica  ћирилица
19/07/2024 |  12:25 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Усвојен буџет БиХ у износу од 1,35 милијарди КМ; Амиџић: Буџет довољан за нормално функционисање (ВИДЕО)

На данашњој сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ по хитној процедури усвојен је буџет БиХ за 2024. годину у износу од 1,35 милијарди КМ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

За усвајање Буџета је гласало осам делегата, а шест је било против.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је на сједници Дома народа парламента БиХ, образлажући овогодишњи Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ, да буџетски оквир износи 1.355.400.000 КМ, што је за 40 милиона КМ више од прошлогодишњег, и да ће сви буџетски корисници имати довољно средстава за нормално функционисање.

Амиџић је објаснио да је Министарство одбране у Савјету министара ове године добило умањен буџет, јер је у прошлогодишњем остао 31 милион КМ неутрошених средстава.

Он је подсјетио да је буџет у БиХ свега два пута на вријеме усвојен и да се увијек улазило у привремено финансирање и да је то ствар сложених политичких односа у БиХ.

- Нисам задовољан структуром буџета, он је ствар политичког договора - рекао је Амиџић.

Он је у образложењу навео да је направљена мала измјена у предложеном буџету и да је Меморијалном центру у Сребреници повећан износ за 100.000 КМ.

Он је навео и да је кроз нови буџет уоквирено још милион КМ за рјешавање проблема климатизације у згради заједничких институција.

Амиџић је додао да је уредна отплата спољног дуга БиХ и да је овим Приједлогом буџета за финансирање спољног дуга планирано 1.430.000.000 КМ, и то Федерација БиХ 940 милиона КМ, Република Српска 470 милиона КМ, Брчко дистрикт око 16 милиона КМ и заједничке институције пет милиона КМ.

- План раста није у буџету јер није још одобрен и оперативан, не зна се ко ће бити крајњи корисници - рекао је Амиџић.

Подсјећамо, у уторак је Представнички дом ПСБиХ усвојио буџет и он сада ступа на снагу.