latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:56 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Васиљевић: Рањени полицајац успио да пуца на нападача

Вјекослав Илић, полицајац који је рањен код Лознице, успио је да пуца на нападача али не зна да ли га је ранио, рекао је помоћник директора полиције Драган Васиљевић.
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Васиљевић, којем је Илић испричао како је дошло до напада, рекао је за РТС да посјетио рањеног полицајца, који је у стабилном стању и свјестан.

- Видјели су "мерцедес", тутинских регистарских ознака. Њима је то било сумњиво, пошли су за возилом, укључили свјетлосну сигнализацију. Возило је стало километар и по даље. Полицајци су изашли из возила и тражили лична документа, била је то рутинска контрола - навео је Васиљевић.

Он је додао да су возач и сувозач дали лична документа и да су полицајци, поштујући правила, захтијевали да изађе једно лице, сувозач, а да је друго лице остало у возилу.

- Сувозач је изашао, лице се понашало уобичајено у смислу гестиклуације, било је насмијано, полицајац Илић је био са лијеве стране, у зони возача да би га држао под контролом. Непосредно послије почетка контроле лица зачули су се пуцњи, то је било у задњем дијелу возила - испричао је Васиљевић.

Он је додао да је нападач опалио неколико метака ка Илићу и да га је погодио у десно раме.

- Како сам каже, врло тешко, али је успио да репетира пиштољ и упутио неколико хитаца према том лицу - навео је Васиљевић.

Нема информације да ли је нападач рањен.

Илић је рекао да нападач није знао или није хтио да говори српски језик.

На лицу мјеста полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од привремених приштинских институција на име Хајризи Артан, објављена је и његова фотографија, међутим, још се провјерава да ли је то прави идентитет нападача.

Васиљевић је навео да има доста нелогичности у исказу коју је дао Артан у Њемачкој.

Васиљевић је рекао да полиција Србије интензивно сарађује са многим полицијама у региону, а у контакту су и са Еулексом, као и да су контактирали њемачку полицију.

- На основу података које смо имали на лицу мјеста, односно њемачке личне карте, контактирали смо преко Интерпола и њемачку полицију, и добили одговоре, али МУП је послао нови упит гдје тражимо да нам се разјасне околности и потврди оно што су објавили медији - навео је Васиљевић.

Хајризи Артан се јавио њемачким властима у Хановеру и тврди да му је брат Фатон украо пасош. Фатон Хајризи је, иначе, од 6. јула одбјегли затвореник из затвора Смрековница код Вучитрна.

Он је у затвору био због убиства руског војника 2000. године, али и других тешких кривичних дјела, као што је рањавање полицајаца на Косову и Метохији.