latinica  ћирилица
18/07/2024 |  18:49 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Албанац са КиМ убио српског полицајца; У потрагу за нападaчем укључени дронови и хеликоптери (ВИДЕО)

У Лозници је, ноћас сат времена иза поноћи, убијен један полицијски службеник МУП-а Србије, а други тешко рањен.
Полиција Србије - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Полиција СрбијеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

На мјесту терористичког напада полиција је пронашла пасош осумњиченог.

Објављена је и његова фотографија.

У потрази за нападачем су припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије, дронови и хеликоптери. У акцији је и полиција Срске.

На подручју Бијељине ухапшен је један од помагача, а претресено је и неколико локација у Зворнику и Бањалуци.

Ноћас на граничном прелазу у Лозници, приликом редовне контроле возила убијен је гранични полицајац Никола Крсмановић, а његов колега Вјекослав Илић тешко рањен.

Илић је тренутно стабилног здравственог стања. У интензивној потрази за нападачем је више од 150 припадника бројних јединица МУП-а.

- Ово је очигледан терористички акт који долази са тзв. Косова од стране албанских структура. Ово не може бити случајно и зато ће тај случај сигурно преузети и бавити се са тим Тужилаштво за организовани криминал, јер је ријеч о нападу на полицајце на дужности - рекао је Ивица Дачић, министар унутрашних послова Србије.

На мјесту убиства, полиција је пронашла пасош, који су издале привремене институција самопроглашеног Косова, на име Хајризи Артан, као и њемачку личну карту.

- Утврђујемо да ли је у питању та особа чија смо документа пронашли или је у питању његов брат, који је побјегао из затвора са Косова и Метохије - додао је Дачић.

Осумњичени за убиство, Артан Хајризи негира све.

Тврди да је у Њемачкој, те да му је брат Фатон, украо документе.

Дачић је изјаве осумњиченог карактерисао као класичну лаж, унапријед договорену.

Наглашава да је ријеч о организованом акту.

Артанов старији брат, Фатон Хајризи 6. јула, по девети пут, побјегао је из затвора.

Са само 15 година убио је руског војника, припадника мировних снага на Косову и Метохији.

Заједничком акцијом МУП-ова Србије и Српске, у Бијељини је ухапшен српски држављанин, осумЊичен за транспорт убице од Прешева ка Лозници, потврдио је директор полиције Српске Синиша Кострешевић.

- Полиција Српске, наставља потрагу и претресе у Бањалуци, Бијељини и Зворнику, након што је данас ухапшено лице у Бијељини које је имало улогу у организацији транспорта убице полицајца у Лозници и рањавања његовог колеге. Заједно са колегама из Србије, наставља се рад на утврђивању свих околности које су везане за сами догађај и улогу ухапшеног лица - истакао је Кострешевић.

Телеграм саучешћа породици убијеног полицајца упутили су званичници Србије и Српске.

Настрадали Никола Крсмановић рођен је 6. марта 1990. године, у МУП-у Србије је од 2009. године, а од 2012. до 2023. године, био је припадник београдског Одреда жандармерије.