latinica  ћирилица
18/07/2024 |  16:06 ⇒ 17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Имао сам много добрих састанака на самиту ЕПЗ, Макрон долази у Београд (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на самиту Европске политичке заједнице имао много важних и добрих састанака и рекао да је са предсједником Француске Емануелом Макроном разговарао о његовој посјети Србији која ће се највјероватније догодити крајем августа или почетком септембра.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Он је новинарима рекао да је са Макроном имао најдужи састанак и то о свим питањима и будућности Србије, али и да су разговарало о економској, војно-техничкој сарадњи.

- Разговарао сам и са новоизабраним холандским премијетром који је подучио да му се презиме изговара Шоф, али смо разговарали и о плану раста и реформској агенди. Разговарао сам и са (грчким премијером) Киријакосом Мицотакисом, (украјинским предсједником Володимиром) Зеленским и другим лидерима из региона и Европе, предсејдницом Швајцарске и вјерујем да смо обавили добар разговор - рекао је Вучић.

Како је појаснио, са Зеленским је имао разговор о свим билатералним питањима.

Вучић је додао и да је разговарао са литванским премијером, пољским Доналдом Туском, са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са предсједником Румуније Руменом Радевим, премијером Малте Робертом Абелом.

- То су били добри и садржајни састанци. Разговарао сам и са шпанским премијером Педром Санчезом, са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом. Са свима смо имали разговоре и били су добри, важни - рекао је Вучић.

Истакао је да је било занимљиво на панелу на коме је говорио и на коме је имао прилику да каже шта Србија мисли.

- Изгледало је као плус састанак на коме се говорило да Украјина мора да побиједи. Говорио је (британски премијер Кир) Стармер, данска премијерка, швајцарска предсједница, Зеленски - рекао је Вучић.