latinica  ћирилица
18/07/2024 |  16:14 | Аутор: РТРС

Београд: Међународна конференција "20 година очувања Теслиног насљеђа"

У оквиру манифестације "Дани Николе Тесле", а у сусрет дану рођења овог великог научника, у јулу у Коларчевој задужбини у Београду одржана је међународна конференција "20 година очувања Теслиног насљеђа", при чему је представљен рад Теслине научне фондације.
"Дани Николе Тесле" - Фото: Уступљена фотографија
"Дани Николе Тесле"Фото: Уступљена фотографија

Конференцији су присуствовали и предсједница удружења "Корени" Бањалука и члан Управног одбора Теслине научне фондације Србија, проф. др Мирјана Стојановић Тривановић и проф. др Ружица Ђервида.

- Част је бити дио ове фондације и догађаја који промовише заоставштину Николе Тесле, који је планетарна личност и хвала Независном универзитету Бањалука јер препознаје и подржава праве вриједности - истакла је Ружица Ђервида.

Промоцијом лика и дјела Николе Тесле већ 20 година бави се Теслина научна фондација, основана у Филаделфији, која окупља људе од Сједињених Америчких Држава до Аустралије.

- Ми смо Теслин народ, поносни смо на Теслу, дали смо огроман допринос и јако је битно наставити рад, показати у ствари колико је то велики допринос - каже оснивач и предсједник Теслине научне фондације Никола Лончар.

Теслина научна фондација до сада је даровала 35 споменика Николе Тесле, а један од њих ускоро ће бити постављен у Градишци.

Клубови "Никола Тесла" дјелују при школама у Бањалуци и Модричи, а у плану је и отварање нових.

- Бескрајно је његово поље дјеловања и значај и треба да будемо поносни што имамо једног таквог човјека из нашег народа - истиче проф. др Мирјана Стојановић Тривановић уз изразе захвалности за помоћ Независног универзитета који подржава рад "Корена" и "Теслине научне фондације".

Манифестација "Дани Николе Тесле 2024" завршила се донаторском вечери у београдском хотелу Палас и том приликом су додијељена признања онима који су подржали њен рад. Признање за очување насљеђа Николе Тесле уручено је и глумцу Милошу Биковићу, а који тренутно ради на филмском пројекту посвећеном чувеном научнику.