latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:57 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Песков о изјави Фон дер Лајенове: ЕУ мијења приоритете, поприма карактеристике војног савеза

Москва никада није била пријетња по Европу, у Украјини само бранимо своје интересе у тренутку када је Брисел искључио било какву могућност дијалога или узимања у обзир става Русије, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (фото: архива/EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Дмитриј Песков (фото: архива/EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Коментар предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће у оквиру Европске уније бити покренути одбрамбени пројекти, уколико она поново буде изабрана за предсједницу ЕК, говори о томе да ЕУ мијења своје циљеве и да овај савез поприма војне карактеристике, оцијенио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- У сваком случају, то потврђује општу усмјереност европских држава ка милитаризацији, ескалацији тензија, конфронтацији и ослањању на конфронтационе методе своје спољне политике. То је реално са којима треба да живимо. И, наравно, све нас то тјера да у складу са тим конфигуришемо своју спољнополитичку политику - поручио је он.

Песков је истакао да ће одбрамбени пројекти о којима је говорила Фон дер Лајенова имати заједничке тачке са политиком које земље Уније већ спроводе у оквиру НАТО-а.

Уједно, портпарол Владимира Путина је поновио да Русија не представља претњу по земље ЕУ и истакао да Москва у Украјини само брани своје интересе у тренутку када је Брисел искључио било какву могућност дијалога и узимања у обзир става Русије.

На питање да прокоментарише велико присуство бродова НАТО-а у Црном мору, Песков је потврдио да ће "Русија предузети све неопходне мјере да обезбиједи сопствену безбједност".

- Концентрисано присуство бродова НАТО-а, узимајући у обзир и Бугарску и Румунију, приморске државе чланице алијансе, наравно, представља додатну пријетњу, посебно у тренутној ситуацији - објаснио је он.