latinica  ћирилица
18/07/2024 |  09:06 ⇒ 10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен: Приступање процес заснован на заслугама, појачаћемо подршку кандидатима

Актуелна предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, о чијој ће кандидатури за нови мандат данас одлучивати Европски парламент, у политичким смјерницама за наредну Европску комисију навела је да ће приступање ЕУ увијек бити процес заснован на заслугама и поручила да ће бити појачана подршка за припрему земаља кандидата, укључујући кроз инвестиције и реформе из Плана раста за Западни Балкан.
Урсула фон дер Лајен (фото: архива - EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL) -
Урсула фон дер Лајен (фото: архива - EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL)

- Приступање ЕУ увијек ће бити процес заснован на заслугама – и сваки кандидат ће се оцјењивати на основу сопственог напретка ка испуњавању свих критеријума. Појачаћемо подршку за припрему земаља кандидата, посебно користећи инвестиције и реформе у Плану раста за Запад Балкан и инструмент за Украјину. Ово ће помоћи да се они интегришу у дијелове правних тековина ЕУ и јединствено тржиште и то ће их навикнути на приступ фондовима ЕУ - наводи се у политичким смјерницама Фон дер Лајен, које је данас објавила Европска комисија.

У дијелу под називом "Проширење као геополитички императив" она је додала да ће владавина права и основне вриједности и даље бити камен темељац политике проширења ЕУ, и темељи реформисане и проширене Уније у будућности.

- Именоваћу посебног комесара за проширење да управља овим радом - поручила је Фон дер Лајен.

Она је подсјетила на прославе којима је ове године обиљежено 20 година од највећег таласа проширења и које су, како је оцијенила, омогућиле да се размисли о том успјеху за земље које су се придружиле ЕУ, као и за цијелу Унију.

- Историја поново зове, а Европа има јасан избор за своју будућност - навела је Фон дер Лајен.

Она је изразила да је морални, политички и геополитички императив да се додатно употпуни ЕУ, у складу са обећањем датом у уговорима ЕУ.

- У свијету великих сила, већа и јача Унија нам даје већу геополитичку тежину и утицај на глобалној сцени. Помаже нам у смањењу наших зависности, побољшава нашу отпорност и јача нашу конкурентност. То нас чини сигурнијим и може помоћи у учвршћивању демократије, стабилности и владавине права широм Европе- навела је Фон дер Лајен, уз оцјену да то неће бити лако путовање.

Указала је и да су многи сумњали у способност ЕУ да интегрише велики број земаља чланица 2004. године, "све са различитим снагама, економским структурама и величином становништва".

- Али ЕУ је одговорила изазову, интерно се припремајући и рано интегришући. Европа ће поново одговорити на овај изазов - закључила је Фон дер Лајен.