latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:40 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима (ВИДЕО)

На руском војном гробљу у Билећи одата је почаст руској царској породици Романов, трагично страдалој на данашњи дан прије 106 година.
Билећа, сјећање на царску породицу Романов - Фото: СРНА
Билећа, сјећање на царску породицу РомановФото: СРНА

Служен је и помен за двадесет припадника Донског кадетског корпуса, који су сахрањени на билећком гробљу, а који су након октобарске револуције емигрирали у тадашњу Краљевину Срба Хрвата Словенаца.

- Нама је изузетно значајно да се сјећамо личности које су примјер живота у вјери, жртвовања за породицу, жртвовања за отаџбину и част - истакао је Миодраг Љумо Хрњез из Завичајног клуба "Освит", који организује заједничке манифестације којима се његује култура сјећања на заједничку историју руског и српског народа.

Миодраг Љумо Хрњез, предсједник Завичајног клуба "Освит из Билеће", у чијој организацији је служен помен, рекао је да је изузетно значајно да сјећати се оваквих личности као што је свети руски цар Николај Други и његова породица, који је примјер живота у вјери, жртвовања за породицу, отаџбину и част.

- Он је жртвовао свој народ да би одржао ријеч коју је дао нашем престолонасљеднику Александру и ступио у сукоб и натјерао тзв. савезнике да изађу у помоћ српској војсци - додао је Хрњез.

И ове године из Билеће је упућена порука да су везе руског и српског народа, нераскидиве.

- Драго нам је да Билећани веома цијене и поштују сјећање на царску породицу. Врло цијенимо и поштујемо став и рад Завичајног клуба "Освит" и Хрњеза за оно што ради. Драго је да су Билећани толико расположни према Русији - навела је Иља Гладков, други секретар Амбасаде Руске Федерације.

Виши савјетник у Руском дому у Београду Георги Енгелхарт напоменуо је да у Билећи постоји велико поштовање, искрено осјећање и сјећање на руске великане, као што је био руски цар Николај.

Руска царска породица Романов-цар Николај Други, његова супруга Александра Фјодоровна и њихово петоро дјеце Олга, Татјана, Марија, Анастасија и Алексеј, погубљени су на данашњи дан 1918.године.

Убиство су извршили бољшевички револуционари у Јекатеринбургу, а уз њих су погубљени и чланови царске пратње.