latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:27 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Делегација ЕУ у БиХ: У Братунцу смо одали почаст невиним цивилним жртвама; Осуђујемо починиоце свих злочина

Делегација Европске уније у БиХ, заједно са дипломатама земаља чланица ЕУ, јуче је одала почаст невиним цивилним жртвама убијеним на подручју Бирача у околини Братунца у периоду од 1992. до 1995. године, саопштено је из ове канцеларије.
Братунац: Амбасадори положили вијенце - Фото: РТРС
Братунац: Амбасадори положили вијенцеФото: РТРС

- Почаст смо одали искључиво невиним цивилним жртвама. Недвосмислено осуђујемо починиоце свих злочина. Међународни и домаћи судови су исцрпно разматрали дешавања током рата од 1992. до 1995. године, те неспорно утврдили природу почињених злочина у судским пресудама, укључујући и Сребреницу - наводи се у саопштењу Делегације ЕУ.

Истичу да је током рата од 1992. до 1995. године широм БиХ убијен велики број невиних цивилних жртава.

- Важно је сјећати се свих тих жртава. Свака од тих жртава има своје најмилије који чувају сјећање на њих и оплакују их. Вијенац је положен њима у спомен. Гробље у Братунцу на којем је положен вијенац је мјесно градско гробље, гдје су укопане и невине цивилне жртве из рата од 1992. до 1995. године. Неистините су тврдње да се ради о војничком гробљу или да су ту укопани искључиво погинули војници - истичу у саопштењу.

Једина намјера је, кажу, са полагањем вијенца у Братунцу била да "искажу емпатију, поштовање и разумијевање за страдања свих невиних цивилних жртава".

Подсјећамо, директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић поручио је Делегацији ЕУ у БиХ да ће "паклено платити" за то што су њихови представници на гробљу у Братунцу одали почаст убијеним српским цивилима.

Суљагић је на мрежи Икс написао да је "шокиран, потпуно шокиран" тиме што је Делегација ЕУ исказала поштовање, како он тврди, српским војницима.